Dnes se budeme věnovat jednomu z našich nejoblíbenějších pokrmů – boloňským špagetám! Tento tradiční recept pocházející z města Bologna v Itálii je známý po celém světě a proslavil se svou jednoduchostí a výbornou chutí. Pokud máte rádi těstoviny a chuťově bohaté omáčky, pak je tento recept na boloňské špagety přesně pro vás. Tak pojďme na to!
Boloňské špagety – návrh na servírování
Náročnost a porce:
Množství: 4 porce
Časová náročnost: 40 minut
Ingredience:
• 500 g mletého hovězího masa
• 1 střední mrkev
• 1 petržel
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• plechovka krájených rajčat
• 200 ml passaty
• olivový olej
• bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, libeček, kmín, chilli – dle chuti
• pepř a sůl
• špagety nebo jiné oblíbené těstoviny
• sýr parmazánového typu na posypání
Postup:
MRKEV A PETRŽEL
Mrkev a petržel si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibulku si nakrájíme na kostičky a česnek na plátky nebo nadrobno (jak to máte rádi).
ZÁKLADNÍ OMÁČKA
Na pánvi si na středním ohni rozehřejeme olej a orestujeme cibuli. Přidáme česnek a také mleté hovězí maso a smažíme ho, dokud se nerozpadne na menší kousky. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a petržel a smažíme dalších 5-7 minut, dokud zelenina nezměkne.
Když je maso hotové, přidáme do pánve konzervovaná rajčata, passatu, koření a necháme omáčku vařit na nízkém ohni asi 20 minut. Mezitím si připravíme špagety.
ŠPAGETY
Těstoviny si připravíme dle návodu na obalu. Uvaříme je v osolené vodě a kapkou oleje, dokud nebudou al dente, poté scedíme.
Omáčku ještě dochutíme solí a pepřem a popř. chilli dle své chuti.
Špagety s omáčkou podáváme v hlubokém talíři a na závěr posypeme nastrouhaným parmazánem.
Aby Vám žádný recept neutekl, sledujte mě na Instagramu .