Co by to bylo za gazdinkovský blog bez bramboračky? Ta tady prostě nesmí chybět! Věřím, že bramboračka je jedna z nejoblíbenějších polévek českých domácností. Někdo tam možná nedává houby, ale jinak osobně neznám nikoho, kdo by neměl bramboračku rád.
Náročnost a porce:
Porce: 1 velký hrnec (minimálně 6 velkých porcí).
Časová náročnost: 20 minutek příprava + vaření 40 minut.
Ingredience:
• 4 větší brambory
• 150-200 g čerstvých hub (popř. 3 hrsti sušených, které si předem na chvíli namočíme ve studené vodě)
• 2-3 mrkve
• 1 petržel
• 200 g květáku
• růžičková kapusta
• kousek celeru (bulva)
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 3 hrsti nahrubo pokrájeného kadeřávku (cca 3 velké listy)
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• 2 lžičky soli (popř. dle chuti přidáme)
• 1 lžička kmínu
• 2 bobkové list
• 4 kuličky nového koření
• 8 kuliček černého pepře
• 2-3 lžičky směsi polévkových bylinek: majoránka, tymián, rozmarýn
• mletý pepř a sůl na dochucení
• 2 lžíce másla
• 1 lžíce lahůdkového droždí
JÍŠKA:
• 50 g másla
• 50 g hladké mouky
Postup:
PŘÍPRAVA
Zeleninu si očistíme. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na plátky, brambory na kostičky, mrkev na půl-kolečka, petržel a celer na menší kostičky, růžičkové kapustičky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme (dle velikosti) a květák si rozebereme na menší růžičky. Listy kadeřávku si pokrájíme na nahrubo.
Houby si nakrájíme na kostičky nebo plátky. V případě sušených hub je na chvíli namočíme do studené vody.
POLÉVKA
Ve větším hrnci rozehřejme máslo a na něm orestujeme cibulku. Jakmile začne chytat barvu, tak k ní přidáme plátky česneku. Jakmile se česnek rozvoní, tak přidáme i zbytek zeleniny (mrkev, petržel, růžičková kapusta, celer, květák…). Přidáme i houby. Všechno chvíli restujeme a poté zalijeme horkou vodou (cca 2 litry). Přihodíme kadeřávek, koření (sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, kmín) a vaříme.
JÍŠKA
Jíšku si připravíme z másla a hladké mouky v poměru 1:1. V menším kastrůlku nebo na pánvi si rozpustíme máslo a poté k němu přidáme mouku. Zlehka pražíme, dokud nám jíška nezrůžoví. Poté ji odstavíme z plotýnky a necháme chvilku vychladnout. Poté ji přes sítko přidáme do polévky nebo k ní přidáme trochu vody z polévky, dobře rozmícháme a následně vlejeme takto naředěnou jíšku do polévky a promícháme.
Polévku spolu s jíšku vaříme ještě alespoň 20 minut, aby polévka neměla moučnou chuť. Nakonec dochutíme polévkovými kořením, solí a pepřem a lahůdkovým droždím.