Jablečný štrúdl je naprostá klasika mezi dezerty . Navíc je tak snadný, že ho zvládne i naprostý začátečník.
Náročnost a porce:
Porce: 1 jablečný štrúdl (cca 6 porcí)
Časová náročnost: 15 minut příprava + 30-40 minut pečení
Ingredience:
• 1 balení listového těsta (může být i bezlepkové)
• 4 červená jablíčka
• hrst rozinek (můžeme předem namočit v rumu nebo amaretto likéru)
• hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
• strouhaný perník (pozor na použití v bezlepkové verzi – tam lze nahradit bezlepkovou strouhankou nebo zcela vynechat)
• 1 lžíce cukru krupice
• 1 lžička mleté skořice
• 1 vaječný žloutek na potření jablečného štrúdlu
Postup:
PŘÍPRAVA
Nejprve si nastrouháme perník a rozinky můžeme na chvíli namočit do rumu nebo amaretta. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
Jablíčka si oloupeme a nakrájíme na drobné plátky, kostičky, popř. nastrouháme na hrubém struhadle.
Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů.
ŠTRÚDL
Listové těsto si rozbalíme a posypeme nastrouhaným perníkem. Na ten poklademe nakrájená nebo nastrouhaná jablíčka. Pocukrujeme, posypeme mletou skořicí a nakonec přidáme nasekané vlašské ořechy a rozinky (pokud jsme je měli namočené v rumu nebo amarettu, tak tekutinu scedíme).
Přehneme boční okraje těsta dovnitř a směrem od sebe štrúdl pomalu zavinujeme. Pokud jste si jablíčka nastrouhali, půjde vám to trochu snadněji než s nakrájenými kousky, ale i to lze s trochou cviku provést tak, aby se nám štrúdl nepotrhal a krásně uzavřel.
Nakonec přeneseme štrúdl i s pečícím papírem, ve kterém byl zabalený, na plech a potřeme rozkvedlaným žloutkem. Pokud jste si koupili listové těsto bez pečícího papíru, například to, které je potřeba rozválet, pak pod štrúdl určitě použijte pečící papír.
PEČENÍ
Pečeme na 170 °C 30-40 minut (dle trouby, dokud nám závin krásně nezezlátne). Po vytažení necháme vychladnout a před podáváním můžeme ještě lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Jablečný štrúdl