Klasická ovesná kaše už nám nestačí – pojďme ji zapéct! S recepty na pečenou ovesnou kaši se teď roztrhl pytel a já to naprosto chápu – ona totiž není vůbec špatná. Navíc v téhle úpravě vydrží v lednici i na druhý den 🙂 Variant je tolik, co si zvládnete vymyslet. Třeba s klasickou kombinací banán + arašídové máslo + čokoláda určitě neuděláte chybu. Nebo co třeba jahody a mandle?
Dneska se už ale lehce naladíme na podzimní tón s mákem , citrónem a švestkami .
Náročnost a porce:
Porce: 2 porce (2 zapékací mističky o průměru cca 11 cm). Použít můžete ale i jednu větší formu a pečenou kaši poté na jednotlivé porce rozkrájet.
Časová náročnost: 10 minut příprava + 20-25 minut pečení
Ingredience:
TĚSTO:
• 1 zralý banán
• 100 g jemných ovesných vloček
• 100 ml mléka (rostlinné nebo klasické)
• 20 g mletého máku
• 20 g čekankového sirupu nebo medu
• 10 g kokosové mouky
• 1 vejce
• 1 lžička kypřícího prášku
• 1 lžička strouhané citrónové kůry
• 0,5 lžičky perníkového koření nebo mleté skořice
• pár kapek vanilkového extraktu
• špetka soli
OVOCE:
• 3-4 švestky
• pár pekanových ořechů na posypání
Postup:
TĚSTO
Nejprve si vidličkou rozmačkáme banán a přidáme vejce, mléko a čekankový sirup / med. Promícháme a přidáme všechny suché ingredience (ovesné vločky, mák, kokosovou mouku, kypřící prášek, perníkové koření, vanilkový extrakt, sůl a strouhanou citrónovou kůru). Znovu promícháme a vzniklou směs rozdělíme do dvou zapékacích misek, které jsme si předtím vymazali kouskem másla.
Švestky si omyjeme a rozdělíme na čtvrtiny. Poklademe je na kaši a nakonec ještě posypeme nahrubo posekanými pekanovými ořechy.
PEČENÍ
Pečeme na 180 °C 20-25 minut. Po vytažení necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé. Nebo zcela vychladlé uchováme v lednici na další den.
SERVÍROVÁNÍ
Pečenou ovesnou kaši doplníme bílým jogurtem nebo tvarohem. A když do něj přidáte trochu medu / čekankového sirupu a rumu nebo rumového extraktu… no, co vám budu povídat – vyzkoušejte! 🙂