Sladké meruňky , svěží sýr ricotta a křupavá drobenka – společně ve skvělém letním dezertu. Množství ingrediencí v receptu odpovídá menšímu koláči na menší hlad nebo když vás není tolik. A pokud byste si chtěli upéct větší verzi, stačí suroviny zdvojnásobit 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 4 ks, menší forma 17×17 cm.
Časová náročnost: 15 minut příprava + 70-80 minut pečení (ve vyhřáté troubě na 180 °C).
Ingredience:
TĚSTO / DROBENKA:
• 80 g studeného másla + kousek na vymazání formy
• 80 g jemných ovesných vloček
• 80 g bezlepkové mouky (DOVES FARM-FREEE Směs bílá bez lepku)
• 40 g cukru krupice nebo sladidla
• 0,5 lžičky skořice
• špetka soli
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
• 250 g sýru ricotta
• 1 vejce
• 20 g cukru krupice nebo sladidla (pokud máte radši výrazně sladší chuť, tak si cukr přidejte dle sebe – já preferuju spíše méně sladké dezerty)
• pár kapek rumového nebo mandlového aroma (lze vynechat)
OVOCE:
• 4 větší meruňky
Postup:
TĚSTO
Všechny suché ingredience krátce propracujeme s vychladlým máslem, které jsme si pokrájeli na menší kostky v drobenku, kterou poté ještě na chvíli uložíme do lednice.
RICOTTA
Ricottu, jedno celé vejce a cukr nebo sladidlo zamícháme dohromady.
KOLÁČ
Formu si vymažeme kouskem másla a vysypeme bezlepkovou moukou. Odebereme si 2/3 drobenky a vmačkáme ji na dno formy. Na takto připravené dno rovnoměrně rozetřeme ricottovou náplň a na ni poklademe na menší kostky nakrájené vypeckované meruňky. Nahoru pak dáme ještě zbytek drobenky.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 70-80 minut (formu dávám do spodní třetiny trouby, 2. příčka od spodu). Asi po hodince koláč zkontrolujeme a pokud nám drobenka už zezlátla máme hotovo, popř. přidáme dalších 10 minut a znovu zkontrolujeme.
Po vytažení necháme koláč zcela vychladnout.