Kdybych měla vyjmenovat všechna svá oblíbená jídla z dětství, bylo by to na dlouho. Ale pokud si mám vzpomenout na nějaký rodinný recept, který se chystal vždy v neděli nebo při slavnostnějších chvílích, na mysl mi jako první přijde rozhodně tátovo krůtí na citrónech.
Náročnost a porce:
Porce: 4
Časová náročnost: 20 minut příprava + pečení
Ingredience:
• 1 kg krůtích prsou vcelku
• několik plátků slaniny
• 1 citrón, limetka
• brambory
MARINÁDA:
• 6 citrónů
• 2 limetky
• 500 ml oleje
• 6 stroužků česneku
• 1 lžička soli
• půl lžičky mletého pepře
• směs koření a bylinek dle chuti: majoránka, tymián, rozmarýn, kmín, mletá paprika (půl až jednu lžičku od každého druhu)
Postup:
MARINÁDA
Citróny a limentky si omyjeme a rozpůlíme. Poté, nejlépe pomocí odšťavňovače, vymačkáme šťávu. Té budeme potřebovat cca půl litru. K citrónové šťávě dolejeme stejné množství oleje, přidáme vylisovaný česnek, sůl, pepř a ostatní koření dle chuti. Promícháme. Můžeme přidat i čerstvé snítky oblíbeného koření (tymián, rozmarýn, majoránka).
Do takto připravené marinády naložíme krůtí prsa vcelku a necháme marinovat v lednici nejlépe přes noc. Pokud by maso nebylo v marinádě zcela ponořené, tak ho během marinování několikrát otočíme.
PEČENÍ
Misku s naloženým masem si vyndáme z lednice alespoň půl hodiny před pečením. Do pekáčku dáme pár lžic marinády a na to položíme maso, které následně překryjeme několika plátky slaniny. To nám pomůže uchovat krůtí maso pěkně šťavnaté. Okolo dáme ještě na čtvrtky nebo silnější kolečka nakrájený umytý citrón nebo limetku a dáme péct do trouby na horní i dolní ohřev při teplotě 190 stupňů na 1-1,5 hodiny. Dobu pečení přizpůsobte výšce masa. Během pečení několikrát přelijeme maso obalené slaninou citrónovým výpekem. Po upečení by měla být slanina krásně křupavá a krůtí prsa šťavnatá.
BRAMBORY
Nejlepší přílohou ke krůtímu na citrónech jsou pečené brambory. Ty si umyjeme a nakrájíme na půlky nebo čtvrtky (dle velikosti brambor). Okořeníme dle chuti (sůl, pepř, mletá paprika, bylinky), jemně zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 stupňů alespoň 45 minut, dokud nezměknou a nezískají zlatohnědou kůrku.
Krůtí prsa překrytá plátky slaniny, podlitá marinádou, a doplněná plátky citrónu
Brambory připravené na pečení