Bezmasý oběd nebo večeře? Zkuste chutný slaný koláč s ricottou a zeleninou, kterou si můžete nakombinovat podle své chuti. Navíc v tomto případě se meze nekladou ani grafickému pojetí 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 1 koláč
Časová náročnost: 20 minut příprava + pečení
Ingredience:
• 1 balení listového těsta
• 400-500 g ricotty
• zelenina dle chuti: cuketa , papriky, chřest, rajčata, olivy, cibule, pórek, žampiony, pak choi, špenát,…
• 1 vejce do náplně
• 1 vejce na pomazání těsta
• citrónová kůra a šťáva
• strouhaný tvrdý sýr na posypání (parmazán, grana padano,…)
• koření dle chuti: tymián, rozmarýn, bazalka, oregano
• sůl, pepř
Postup:
RICOTTA
Sýr ricotta si promícháme s vejcem, kořením, solí, pepřem, kůrou z půlky citrónu a 1 lžící citrónové šťávy.
KOLÁČ
Listové těsto si rozvineme / rozválíme. Sýrovou náplň rozetřeme od středu koláče k okraji, kde necháme volné asi 2 cm. Tento volný okraj poté přehneme přes sýrovou náplň.
Následně zdobíme zeleninou, kterou můžeme kombinovat podle své chuti – cuketa na kolečka, cibulka na jemné proužky, paprika na proužky, plátky rajčat, listy špenátu, olivy,…
Nakonec okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a celý koláč (vč. okrajů) posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
PEČENÍ
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (dolní i horní ohřev) 30-35 minut s plechem ve spodní třetině trouby, aby se propekl i spodek koláče. Okraje koláče krásně zezlátnou a sýrová náplň bude kompaktní.