Po rybičkové a česnekové je vajíčková naše třetí nejoblíbenější pomazánka 🙂 A hodit se bude zejména teď, když se blíží Velikonoce. Vajíčková pomazánka je totiž jedním ze způsobů jak příjemně zužitkovat vykoledovaná vejce. Nezapomínejte ale ani přes rok, protože chutná vážně skvěle 😉
Náročnost a porce:
Porce: cca 300 g pomazánky
Časová náročnost: jen pár minutek a je hotovo
Ingredience:
POMAZÁNKA:
• 4 vejce
• 100 g lučiny (kostka)
• 40 g másla
• 10 g jemně strouhaného parmazánu
• 1 lžíce majonézy
• 1 lžička plnotučné hořčice
• medvědí česnek (asi 6 listů)
• 1 šalotka
• sůl, pepř, červená mletá paprika
SERVÍROVÁNÍ:
• ředkvička, rajče, paprika – podle chuti
• čerstvé klíčky
• křupavé pečivo
Postup:
POMAZÁNKA
Vajíčka si uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Poté je nožem přepůlíme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky si nastrouháme na jemném struhadle.
Máslo si necháme povolit v pokojové teplotě a poté ho ručním šlehačem vyšleháme s vaječným žloutky. Přidáme lučinu a znovu zašleháme. Následuje koření a lžíce majonézy, která nám zjemní konzistenci pomazánky. Poté do pomazánky zamícháme i nastrouhané bílky a parmazán.
Šalotku i listy medvědího česneku si nakrájíme nadrobno a jako poslední je zamícháme do pomazánky. Ochutnáme a případně ještě doladíme solí a pepřem.
Pomazánku necháme uležet v lednici (díky tomu i trochu ztuhne) a poté podáváme na křupaném pečivu. Ozdobíme např. ředkvičkou, rajčetem nebo paprikou a čerstvými klíčky.
Vajíčková pomazánka
vajíčková pomazánka