Sladká a bezlepková svačina – jablko, tvaroh a drobenka z ovesných vloček a ořechů – to vše spolu ve skleničce… nebo v mističce, protože co si budeme povídat – ve skleničce to sice vypadá líp, ale z mističky se to líp jí 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 2 porce (jedna porce se vejde do skleničky o objemu 300 ml)
Časová náročnost: 30 minut
Ingredience:
JABLKA:
• 2 jablíčka
• 20 g másla
• 1 lžíce čekankového sirupu / sladidla / cukru
• špetka skořice (podle chuti)
DROBENKA:
• 35 g másla
• 30 g jemných ovesných vloček
• 30 g rýžové mouky (nebo bílé bezlepkové směsi Doves Farm. Fungovat bude i klasická pšeničná polohrubá mouka, akorát pak recept nebude bezlepkový.)
• 30 g sladidla (např. erythritol) / cukru
• 20 g vlašských ořechů
• špetka skořice (podle chuti)
TVAROH:
• 250 g polotučného nebo odtučněného měkkého tvarohu ve vaničce
• 1-2 lžíce čekankového sirupu / sladidla / cukru (množství podle chuti)
• 1 lžíce likéru amaretto
Postup:
JABLKA
Jablka si oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky (cca 0,5 cm). V menším kastrůlku si rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené jablíčko, čekankový sirup (nebo sladidlo / cukr), skořici a necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou, dokud jablíčka nezměknou.
Poté dáme kastrůlek stranou a necháme podušená jablíčka zcela vychladnout.
DROBENKA
Troubu si rozehřejeme na 170 °C.
Z másla, ovesných vloček, mouky, sladidla (nebo cukru) a skořice si připravíme klasickou drobenku, do které až nakonec zapracujeme nahrubo nasekané vlašské ořechy. Připravenou drobenku rozprostřeme do pekáčku, který jsme si vyložili pečícím papírem a dáme péct na 10-13 minut jen do zezlátnutí.
Poté pekáček vytáhneme a drobenku necháme zcela vychladnout. Potom ji rozdrobíme na menší kousky.
TVAROH
Tvaroh si smícháme s čekankovým sirupem (nebo se sladidlem / cukrem) a likérem amaretto.
DO SKLENIČKY
Do skleničky nebo mističky navrstvíme vychladlá podušená jablíčka, pak ochucený tvaroh a navrch dáme vychladlou drobenku. Můžeme konzumovat hned nebo uložíme do lednice na později.