Chvíli trvalo, než jsem indické kuchyni přišla na chuť. A pak ještě nějakou dobu trvalo, než jsem pro indickou kuchyni nadchla i svého muže 🙂 Teď si celkem často doma děláme kuřecí tikka masala, korma nebo právě bezmasý palak paneer. K němu máme nejradši rýži basmati a placky potřené česnekovým máslem. Je to tedy trochu náročnější recept (nádobí je kolem toho neuvěřitelně :D), ale ten výsledek za to stojí 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 2 osoby
Časová náročnost: 1-1,5 hodiny
Ingredience:
PALAK PANNER:
• 200 g sýru paneer
• 250 g čerstvého špenátu
• 200 ml smetany na vaření 10%
• 1 střední rajče
• 1 menší cibule (žlutá nebo červená)
• 2 lžíce ghí
• 2 stroužky česneku
• zázvor (kousek o velikosti palce)
Koření:
• 1 skořice v celku
• 1 lžička mleté kurkumy
• 1 lžička graham masala
• 0,5 lžičky mletého koriandru
• chilli (podle chuti)
• sůl a pepř na dochucení
NA OZDOBENÍ:
• kešu ořechy
• čerstvý koriandr
BEZLEPKOVÉ PLACKY:
• 150 g řeckého jogurtu (nejlépe se mi osvědčil Kolios 10%)
• 130 g bezlepkové mouky (bílá směs Doves Farm. Aby těsto líp elastické, pomůže 20-30 g mouky nahradit moukou lněnou.)
• 6 g kypřícího prášku
• 0,5 lžičky soli
NA POTŘENÍ PLACEK:
• 2 lžíce másla
• 2-3 stroužky česneku
+ RÝŽE BASMATI
Postup:
ŠPENÁT
Nejprve si připravíme špenát. Ve větším hrnci si přivedeme osolenou vodu k varu. Do ní dáme spařit na 5 minut oprané špenátové listy. Scedíme a propláchneme je studenou vodou. Přebytečnou vodu ze špenátu vymačkáme a vložíme ho do elektrického sekáčku / mixéru, kde ho rozmixujeme.
PANEER
Sýr paneer bývá nejčastěji ve formě nízkého bločku nebo cihličky. Rozkrojíme si ho podélně tak, aby nám vzniky cca 4 stejné díly (vzniknou špalíčky o šířce/výšce 2-2,5cm a délce cca 8-10 (dle balení)) – tako se mi to lépe opeká, než kostky 😉
Na pánvi si rozpálíme 2 lžíce ghí a špalíčky panneru na něm opečeme ze všech stran. Poté paneer položíme na prkýnko, špalíčky opatrně rozkrájíme na stejně velké kostky a necháme stranou v misce přikryté alobalem.
RÝŽE
Pokud chceme podávat rýži, dáme si ji vařit na mírný ohřev dle návodu na balení.
PALAK PANEER
Nejprve si uděláme přípravu – tj. nakrájíme si cibuli (nahrubo), česnek (na plátky) a rajče (na drobné kostičky), zázvor nastrouháme na jemno a připravíme si směs koření (kurkuma, graham masala, koriandr a chilli).
Na pánev po opečeném ghí dáme osmažit cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme česnek, zázvor a jen krátce zarestujeme. K tomu přidáme koření, necháme rozvonět a přidáme rajče. Opět krátce zarestujeme a přidáme rozmixovaný špenát a přilejeme smetanu na vaření. Rozmícháme, přihodíme 1 celou skořici, osolíme, opepříme dle chuti a necháme na pávnvi jemně probublávat, občas promícháme.
PLACKY
Do menší misky si dáme řecký jogurt, mouku, sůl a kypřící prášek. Promícháme, dokud nám nevznikne kompaktní bochánek. Ten si přendáme na pomoučený vál a vytvoříme z něj váleček, který si rozdělíme na 4 stejné díly.
Z každého dílku si mezi dlaněmi vytvarujeme kuličku, kterou na válu rukou trochu rozmáčkneme na placku poprášíme moukou a rozválíme na placku o výšce cca 2-3 mm (v průměru bude mít placka cca 10-15 cm, tzn. na velikost o něco málo větší než dlaň).
Připravíme si pánev se silným dnem, kterou rozpálíme na nejvyšší stupeň (na sucho, bez použití tuku).
Pomocí větší obracečky (pozor, placky jsou křehké, proto je neděláme příliš tenké a přenášíme je opatrně, ale rychle, nejlépe s pomocí široké obracečky, aby se nám nepotrhaly) přeneseme placku na rozpálenou pánev a opékáme z každé strany, dokud se nám nevytvoří zlatohnědé skrvnky (jak vidíte na přiložených fotkách).
Upečené placky dáváme do pekáčku, který schováme do mírně předhřáté trouby (na 50 stupňů), aby nám placky zůstaly krásně teplé.
Během smažení placek si v plecháčku rozpustíme 2 lžíce másla, dáme z plotýnky a poté do něj najemno nastrouháme nebo prolisujeme česnek. Před podáváním jím potřeme každou placku (potřeme vždy horní stranu, placky vrstvíme na sebe a poté je překrojíme na půl nebo na čtvrtiny).
SERVÍROVÁNÍ
Jakmile si dáme dělat poslední placku, vyndáme ze špenátové směsi svitek skořice, dáme tam kostky paneeru a společně ještě prohřejeme.
Do mělké misky dáme špenátovou směs s paneerem, posypeme lístky čerstvého koriandru a nalámanými kešu ořechy. Přidáme rýži, česnekové placky a podáváme.
Palak panner s plackami
Palak panner s plackami
Placky (bezlepkové) před potření česnekovým máslem