Brownies . Hutný čokoládový dezert doplněný arašídovým máslem. Víc slov netřeba 🙂 Anebo ano – je to ta nejvíc nejlepší dobrota :)) Vždycky, když ho vidím v nabídce některé z kaváren, tak neodolám a musím ochutnat. Doma pak úplně nejčastěji dělám právě tuhle bezlepkovou verzi s arašídovým máslem.
Náročnost a porce:
Porce: 6 ks (obdelníková forma d27 x š14 x v7)
Časová náročnost: 15 minut příprava + 20-25 minut pečení
Ingredience:
TĚSTO:
• 100 g hořké čokolády 85%
• 100 g másla
• 3 vejce
• 60 g sladidla (erythritol) nebo cukru
• 20 g rýžové mouky (Doves Farm)
• 10 g kakaového prášku
• špetka soli
ZDOBENÍ:
• 1-2 lžíce arašídového másla (může být i s kousky arašídů)
• čokoládové pecky
Postup:
TĚSTO
V teplé lázni si necháme rozpustit máslo s čokoládou, dokud se nepropojí. Pak necháme vychladnout, aby směs nebyla příliš teplá.
Do další mísy si připravíme vejce a sladidlo (nebo cukr) a šleháme minim. 10 minut, dokud se nevytvoří hustá krémová pěna.
Poté lehce vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem a nakonec také kakao s rýžovou moukou a špetkou soli.
PEČENÍ
Těsto dáme do formy (na toto množství těsta používám obdelníkovou formu jako třeba na banana bread), kterou jsme si vyložili pečícím papírem (pokud před tím arch papíru zmačkáte, bude se Vám do formy lépe tvarovat) a navrch dáme arašídové máslo (můžeme použít špejli, kterou na těstě dotvoříme krásné obrazce a líp ho s těstem propojíme). Nakonec posypeme čokoládovými peckami (nebo nahrubo nasekanou čokoládou).
Dáme péct na 20-25 minut do předehřáté trouby na 180 °C (horní i dolní ohřev). Po prvních 20 minutách zkontrolujeme špejlí a pokud by bylo těsto ještě velmi lepivé, dopečeme dalších 5 minut. To by ale mělo být maximum – brownies má být i po upečení spíše vlhčí.
Formu vytáhneme ven z trouby a necháme pár minut vychladnout. Pak opatrně (i s pečícím papírem) vytáhneme brownies ven a necháme volně zcela dochladnout.