Hledáte sladkou a vláčnou dobrotu na snídani nebo na svačinu? Zkuste bananový chlebík! Banana bread jsem objevila před lety díky hipsterským kavárnám a stále mě baví.
Náročnost a porce:
Porce: 1 chlebík (forma d27 x š14 x v7)
Časová náročnost: 15 minut příprava + 1 hodina pečení
Ingredience:
• 220 g bezlepkové mouky (já ráda používám Schär Mix it! Universal nebo Doves farm Směs bílá bez lepku)
• 100 g rozpuštěného másla
• 50 ml mléka (kravské nebo klidně rostlinné)
• 3 banány + 1 navrch na ozdobu
• 3 vejce
• 3 lžíce čokoládových pecek nebo nasekané čokolády (60% a více)
• 30-40 g cukru krupice (podle zralosti banánů – čím zralejší banány, tím budou sladší a tím méně cukru můžete dát)
• 1 vanilkový cukr
• 1 kypřící prášek do perníku (ten má v sobě navíc už směs koření – hřebíček, skořice, anýz,…)
• špetka soli
Postup:
TĚSTO
Ingredience si připravíme na kuchyňskou linku aspoň hodinku před pečením a poté postupujeme následovně:
Necháme si rozpustit máslo, ale tak, aby nám stačilo i vychladnout, nechceme ho příliš teplé a už vůbec ne horké.
Do větší mísy si připravíme vejce, rozpuštěné (ale vychladlé) máslo, mléko a rozmačkané banány se špetkou soli – promícháme.
Přidáme cukr krupici i vanilkový a znovu promícháme.
Do menší misky si odvážíme mouku, promícháme ji s kypřícím práškem a přidáme k ostatním ingrediencím ve velké míse, zamícháme.
Nakonec přidáme ještě čokoládové pecičky. Nyní máme těsto hotové.
PEČENÍ
Těsto už jen přelijeme do formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem (pokud před tím arch papíru zmačkáte, bude se Vám do formy lépe tvarovat) a dáme péct na 60 minut do předehřáté trouby na 180 °C (horní i dolní ohřev). Ke konci bude mít chlebík krásnou zlatohnědou barvu, popř. ho zkontrolujeme špejlí.
Po upečení vytáhneme formu z trouby, chlebík vyndáme i s pečícím papírem na prkýnko a necháme zcela vychladnout.
banana bread
Zvu vás na svůj Instagra m , kde najdete tento recept také jako reels.