Koláč s mákem , tvarohem a švestkami je jako stvořený pro babí léto.
Náročnost a porce:
Porce: kulatá forma o průměru 25 cm s nízkým okrajem, 8 porcí.
Časová náročnost: 20 minut příprava + 60-70 minut pečení (ve vyhřáté troubě na 180 °C).
Ingredience:
TĚSTO:
• 120 g rozpuštěného másla + kousek na vymazání formy
• 100 g jemných ovesných vloček
• 100 g bezlepkové mouky (DOVES FARM-FREEE Směs bílá bez lepku)
• 50 g cukru krupice
• 1 lžička skořice
• špetka soli
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
• 350 g polotučného tvarohu z vaničky
• 1 vejce
• 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku (cca 20 g)
• 1 lžíce cukru krupice (pokud máte radši výrazně sladší chuť, tak si cukr přidejte dle sebe – já preferuju spíše méně sladké dezerty)
• 1 vanilkový cukr
• citrónová kůra z jednoho citrónu
• šťáva z půlky citrónu
MAKOVÁ NÁPLŇ:
• 170 g mletého máku
• 150 g polotučného tvarohu z vaničky
• 1 vejce
• 2 lžíce cukru krupice (pokud máte radši výrazně sladší chuť, tak si cukr přidejte dle sebe – já preferuju spíše méně sladké dezerty)
• vanilkový cukr
• 1 lžíce povidel nebo višňového džemu
• 0,5 lžičky skořice
OVOCE:
• švestky
Postup:
TĚSTO
Necháme si rozpustit máslo, které poté smícháme se všemi ostatními suchými ingediencemi na těsto.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
Všechny ingredience na tvarohovou náplň zamícháme ručním šlehačem dohromady.
MAKOVÁ NÁPLŇ
Všechny ingredience na makovou náplň zamícháme ručním šlehačem dohromady.
KOLÁČ
Formu si vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky. Nejprve dáme vrstvu těsta, kterou ve formě upěchujeme dnem skleničky (podobně, jako když děláme cheesecake).
Následně navrstvíme makovou vrstvu, kterou také rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme.
Pokračujeme tvarohovou vrstvou, na kterou už jen vyskládáme švestky, které jsme si rozkrájeli na čtvrtky popř. půlky.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C jednu hodinu (formu dávám do spodní třetiny trouby, 2. příčka od spodu). Poté koláč zkontrolujeme a pokud je to potřeba, přidáme ještě 5-10 minut – dokud tvaroh na okrajích koláče nebude mít zlatavo-hnědou barvu. Pokud by byl tvaroh již upečený, přepneme troubu na těch 10 minut jen na spodní ohřev.
Po vytažení necháme zcela vychladnout a přes noc uložíme do lednice.