Borůvek bylo letos v lesích plno a tak jsme sbírali při každé procházce. Každý týden byl tak u nás na stole čerstvý koláč 🙂 A tenhle je krásně křehký, s tvarohovou náplní.
Náročnost a porce:
Porce: kulatá forma o průměru 25 cm s nízkým okrajem, 8 porcí.
Časová náročnost: 20 minut příprava + 80 minut pečení (ve vyhřáté troubě na 180 °C).
Ingredience:
TĚSTO / DROBENKA:
• 180 g másla + kousek na vymazání formy
• 150 g jemných ovesných vloček
• 150 g bezlepkové mouky (DOVES FARM-FREEE Směs bílá bez lepku)
• 90 g cukru krupice
• 1 lžička skořice
• špetka soli
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
• 250 g polotučného tvarohu z vaničky
• 250 g měkkého polotučného tvarohu z papíru
• 2 vejce
• 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
• 1 vanilkový cukr
• 40 g cukru krupice (pokud máte radši výrazně sladší chuť, tak si cukr přidejte dle sebe – já preferuju spíše méně sladké dezerty)
OVOCE:
• borůvky
Postup:
TĚSTO
Těsto je v podstatě drobenka, takže si všechny ingredience krátce propracujeme s vychladlým máslem, které jsme si pokrájeli na menší kostky v drobenku, kterou prozatím uložíme do lednice.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
Všechny ingredience na tvarohovou náplň si ručním šlehačem zamícháme dohromady.
KOLÁČ
Formu si vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky. Odebereme si 2/3 drobenky a vmačkáme ji na dno formy + vytvoříme nízký okraj. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň a tu poté posypeme borůvkami. Navrch dáme ještě zbytek drobenky.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 80 minut (formu dávám do spodní třetiny trouby, 2. příčka od spodu). Asi po hodince koláč zkontrolujeme a pokud nám drobenka už zezlátla máme hotovo.
Po vytažení necháme koláč zcela vychladnout a přes noc ho uložíme do lednice.