Koláč s ovocem a drobenkou je asi můj neoblíbenější koláč. Připomíná mi dětství a taky léto na chatě u babičky a dědy. Děda dělá totiž ten úplně nejlepší ovocný koláč s drobenkou! Recept na něj vám možná taky někdy prozradím 🙂 ale dneska vám přináším jeho bezlepkovou variantu. Můžu však čestně říct, že to na chuti není ani poznat.
Náročnost a porce:
Porce: kulatá forma o průměru 25 cm, asi 8 porcí
Časová náročnost: 15 minut příprava + 40-45 minut pečení
Ingredience:
TĚSTO:
• 100 g ovesné mouky
• 100 g cizrnové mouky
• 1 jablko nastrouhané na jemno
• 80 ml mléka
• 50 ml oleje
• 50 g cukru
• 2 vejce M
• 1 kypřící prášek (12 g)
• špetka soli
OVOCE:
• jahody a rebarbora (cca 3 stonky). Koláč ale bude skvělý i s borůvkami, rybízem, třešněmi, meruňkami, švestkami…
DROBENKA:
• 60 g másla
• 50 g jemných ovesných vloček
• 50 g rýžové mouky
• 30 g nahrubo nasekaných lískových ořechů
• 30 g cukru (jemný třtinový – ja používám ten z DM)
• 0,5-1 lžička skořice (podle chuti)
• špetka soli
Postup:
DROBENKA
Všechny ingredience na drobenku si dáme do menší misky a žmouláním mezi prsty krátce propracujeme v drobenku. Misku s drobenkou pak uložíme do lednice.
TĚSTO
Smícháme si zvlášť mokré a suché ingredience. Poté suchou směs nasypeme do misky s mokrou směsí a zamícháme. Těsto nalejeme do formy, kterou jsme si vytřeli máslem a vysypali ovesnou moukou. Na těsto vyskládáme rebarboru, kterou jsme si nakrájeli na 1 cm kousky a jahody, které jsme si pokrájeli na čtvrtky. Navrch dáme drobenku a takto připravenou formu s koláčem vložíme do předehřáté trouby.
PEČENÍ
Pečeme na 180 °C 40-45 minut (podle velikosti formy, ke konci kontrolujeme těsto špejlí). Po vytažení necháme vychladnout.