Recept na tvarohové lívance vychází z receptu na tvarohové placky. Základem je samozřejmě také tvaroh, akorát tentokrát potřebujeme těsto řidší – použijeme tedy tvaroh z vaničky a ředit budeme ještě mlékem. U nás preferujeme lívance na snídani a racuchy spíše jako rychlý sladký oběd nebo odpolední svačinu, když je do večeře ještě daleko. Vyzkoušejte oboje a dejte mi vědět, kterou verzi téhle tvarohové dobroty máte raději 🙂
Náročnost a porce:
Porce: cca 20 ks (při standardní velikosti lívanců v lívanečníku)
Časová náročnost: 5 minut příprava + smažení cca 20 minut
Ingredience:
• 250 g měkkého polotučného nebo tučného tvarohu z vaničky. (Pokud použijete měkktý tvaroh z papíru, dejte více mléka (cca 150-200 ml mléka). Mléko přilévejte postupně, konzistence těsta by měla vypadat jako hustější palačinkové těsto.)
• 80 ml mléka (já používám rostlinné sójové)
• 100 g rýžové mouky
• 2 vejce
• 1 sáček (12 g) kypřícího prášku
• 2 lžičky cukru
• 0,5 lžičky mleté skořice (podle chuti)
• špetka soli
ZDOBENÍ:
• džem, zakysaná smetana / tvaroh vyšlehaný s cukrem, čokoláda, ovoce, ořechové máslo… možností je tolik! 🙂
Postup:
TĚSTO
Tvaroh, mléko a vejce společně vyšleháme. Přidáme cukr a špetku soli a znovu prošleháme. Nakonec přidáme rýžovou mouku, ve které jsme si rozmíchali kypřící prášek a mletou skořici. Takto připravené těsto necháme na kuchyňské lince aspoň 5-10 minut odpočinout. Po této době máme těsto díky kypřícímu prášku nadýchané.
SMAŽENÍ
Lívanečky smažíme po obou stranách na pánvi / lívanečníku na střední stupeň. Podáváme teplé, ale skvělé jsou i vychladlé jako svačina na cesty.