Nadýchaný rýžový nákyp se švestkami… nebo s meruňkami? Sama se nikdy nemůžu rozhodnout, který mám radši. Asi ten, který právě jím :))) Příprava je trochu zdlouhavá, ale když už se do toho pustíte, tak věřte, že výsledek vás odmění velkou dobrotou 🙂 Zkoušeli jste nákyp ještě s nějakým jiným ovocem? Svůj tip nechte pro ostatní v komentáři 🙂
Náročnost a porce:
Porce: tak akorát pro dva, pokud chcete porci větší, stačí množství ingrediencí zdvojnásobit :))
Časová náročnost: hodinka na přípravu + hodinka pečení
Ingredience:
• švestkový nebo meruňkový kompot
• 130 g mléčné rýže (používám tu z drogerie DM)
• 400 ml mléka (já používám rostlinné sójové)
• 40 g cukru
• 20 g másla + kus na vymazání formy
• 3 vejce M
• 1/2 lžičky skořice (výborně funguje i koření do kaše od Sonnetoru)
– pokud dělám nákyp s meruňkami, tak skořici nahrazuji spíše vanilkou (buď semínky z půlky lusku nebo část cukru nahradím vanilkovým cukrem)
• špetka soli
Postup:
ŠVESTKY
Švestky scedíme. Šťávu ze švestek slejeme do misky a necháme na závěrečné dochucení.
RÝŽE
V menším rendlíku si prozatím necháme ohřát mléko.
Rýži propláchneme a dáme do 1 litru vroucí osolené vody. Povaříme ji asi 5 minut a vodu slejeme pryč. Rýži vrátíme zpět do hrnce a zalijeme ohřátým mlékem. Budeme pozvolna vařit cca 25 minut, dokud se nám všechno mléko nevsákne do rýže. Pokud by se vám zdálo, že rýže příliš brzo zhoustla, ale není ještě uvařená, nebojte se trochu teplého mléka přilít.
Pokud chcete dát přednost vanilce místo skořice, přidejte semínka z půlky lusku k mléku a rýži už během vaření.A spolu se semínky můžete v mléce vyvařit i slupku vanilky, kterou na konci vytáhnete z rýže pryč.
Jakmile máme v hrnci hmotu podobnou husté rýžové kaše, tak hrnec stáhneme z plotny a do rýže vmícháme máslo. Nyní musí rýže vychladnout. Abych tento proces urychlila, rozetřu hmotu v co nejtenčí vrstvě na tác – pokud necháte rýží chladnout v misce, bude si teplo dlouho držet uvnitř hmoty.
NÁKYP
Žloutky a bílky si rozdělíme. Žloutky se skořicí a špetkou soli rozmícháme do rýže. Z bílků a cukru ušleháme sníh – jakmile se začne z bílků tvořit bílá pěna, zašleháme k nim postupně i všechen cukr. Ten nakonec jemně vmícháme k rýži. Takto připravenou hmotu dáme do formy vymazané máslem a nahoru vyskládáme půlky švestek nebo meruněk (rozkrojenou stranou nahoru).
PEČENÍ
Pečeme jako cheesecake – ve vodní lázni, tzn. že do většího pekáče dáme utěrku, na tu postavíme formu s nákypem a okolo (do pekáče) nalejeme horkou vodu – asi do výšky 2 cm formy s nákypem. Takto dáme péct do trouby rozehřáté na 170 ℃ asi na 45 minut. Na konci zkontrolujeme, jestli nám povrch už zezlátnul – pokud ne, protáhneme dobu pečení o dalších 5 minut. Když už máme povrch nákypu upečený, vypneme troubu, dvířka pootevřeme, aby teplo mohlo unikat a takto necháme dojít ještě dalších 15 minut. Poté už rovnou podáváme 🙂
SERVÍROVÁNÍ
Někdo nákyp při servírování ještě cukruje moučkovým cukrem, nám stačí jen polít šťávou z kompotu 🙂