Podobné tvarohové placky, které dnes já připravuji svému manželovi, dělala mě, jako malé holce, moje polská babička. Říkala jim serowe racuszki a připravovala je na různé způsoby – třeba s rozinkami nebo jablky. V Rusku nebo na Ukrajině byste zase tuhle dobrotu našli pod názvem syrniki. Je jedno, jak jim budete říkat vy – když je zkusíte, budete je milovat 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 8 ks
Časová náročnost: 10 minut příprava + smažení
Ingredience:
• 250 g měkkého tvarohu (kostka v papíru, ne vanička)
• 50 g rýžové mouky
• hrst rozinek (může být, ale nemusí)
• 1 vejce M
• 1 vanilkový cukr
• citrónová kůra z půlky citrónu
• špetka soli
ZDOBENÍ:
• džem, jogurt / zakysaná smetana, čerstvé ovoce nebo ovocný rozvar
Postup:
TĚSTO
V misce si vidličkou smícháme tvaroh s vajíčkem a citronovou kůrou. Přidáme rozinky, a pak i zbylé ingredience – cukr, mouku a špetku soli. Vznikne nám hutnější těsto, ze kterého v ruce tvarujeme kuličky (cca o velikosti pingpongového míčku), které jemně obalíme v rýžové mouce a rozplácneme na silnější (cca 1-1,5 cm) placičky podobné lívancům.
SMAŽENÍ
Placičky smažíme po obou stranách na středně rozpálené pánvi nebo lívanečníku s trochou oleje nebo ghí, dokud nezezlátnou. Podáváme nejlépe hned, dokud jsou ještě teplé… třeba s džemem a zakysanou smetanou.