Jednoduché křupavé ovesné sušenky plné ořechů a čokolády, se špetkou mořské soli!
Náročnost a porce:
Porce: cca 8-10 ks (podle velikosti sušenek, pokud ale chcete větší várku sušenek, stačí ingredience v receptu jednoduše znásobit)
Časová náročnost: 10 minut příprava + pečení
Instrukce: pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut
Ingredience:
• 60 g rozpuštěného másla
• 50 g rýžové mouky
• 50 g jemných ovesných vloček (já používám minutové vločky od Aktinu)
• 50 g nahrubo nasekaných ořechů (vlašské, mandle, kešu, pekanové, pistácie,… namíchejte si směs podle vaší chuti)
• 40-50 arašídového másla (mám nejraději chrunchy s kousky arašídů, ale můžete dát i jemné)
• 30 g čekankového sirupu
• 20-30 g čokoládových peciček nebo nahrubo nasekané hořké čokolády
• 0,5 lžičky mleté skořice
• 0,5 lžičky kypřícího prášku bez fostátů
• špetka soli
ZDOBENÍ:
• vločková sůl (nejlépe např. Maldon)
Postup:
TĚSTO
Všechny suché ingredience smícháme v menší misce. Posléze přidáme rozpuštěné, ale vychladlé máslo (jinak se nám rozpustí čokoládové pecky během míchání směsi a to nechceme), čekankový sirup a lžíci arašídového másla a směs propracujeme lžící.
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
Pomocí lžíce vytvoříme větší hrudky, které na plechu trochu rozplácnete právě lžící a doformujeme prsty. Popř. si můžete pomoci kulatým vykrajovátkem (třeba tím na cukroví) a směs do něj opět upěchovat lžící nebo dnem menší skleničky. Sušenky by měly být cca 1 cm vysoké.
Hotové sušenky ještě posolíme vločkovou solí, kterou do sušenky lehce vmáčkneme.
PEČENÍ
Plech se sušenkami dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 15 minutek do křupava. Po upečení vytáhneme a necháme zcela vychladnout než je budeme sundávat z pečícího papíru.