Tak už došlo i na mrkvový dort a jeho bezlepkovou verzi. Díky skořici a pomerančové esenci je tohle teď u nás podzimní dezert č. 1 🙂
Náročnost a porce:
Časová náročnost: 40 minut příprava + 50 minut pečení
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 50 minut (ke konci zkontrolujeme špejlí a v případě potřeby přidáme dalších 5 minut).
Ingredience:
TĚSTO:
• 200 g bezlepkové mouky Schär Universal Mix It (nebo směs 150 g ovesná + 50 g cizrnová)
• 4 střední mrkve (350 g po očištění)
• 1 menší jablíčko – nemusí být, ale bábovka je s ním ještě vláčnější
• 3 vejce
• 150 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
• 90-100 g třtinového cukru
• 70 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
• 70 g rozinek
• 3 lžičky kakaa
• 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů (nebo kypřící prášek do perníku – v takovém případě přidat už jen špetku skořice)
• 1 lžička skořice nebo perníkového koření
• 4-6 kapek pomerančové esence (já používám tu od Sonnetoru – Pomeranč éterický olej pro kulinářské účely bio)
• 1 lžička sušené krájené pomerančové kůry
• špetka soli
Postup:
TĚSTO
Ingredience si připravíme následovně:
Mrkve a jablíčko si nastrouháme na jemném struhadle.
Vejce si rozdělíme – žloutky a jednu polovinu cukru dáme do větší misky a z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme sníh (nejprve šleháme samotné bílky a jakmile se nám začne tvořit bílá pěna, tak postupně přidáváme cukr).
Odměříme si zbylé suroviny a ty suché (prosáté mouky, kypřící prášek, skořice, kakao, pomerančová kůra, špetka soli) si můžeme rovnou smíchat v jedné misce.
Žloutky a polovinu třtinového cukru vyšleháme do krémové pěny.
Přidáme olej, ve kterém jsme si rozpustili 4-6 kapek pomerančového oleje, a opět prošleháme.
Poté přidáme najemno nastrouhanou mrkev, jablíčko a znovu zapracujeme.
Následně přisypeme i obsah misky se suchými surovinami a promícháme (nebo ručním hnětačem) v kompaktní těsto.
Poté do těsta přidáme ještě nahrubo nasekané ořechy a rozinky.
A až úplně nakonec zapracujeme opatrně na po částech sníh z bílků.
Těsto je připravené.
PEČENÍ
Přelijeme ho do bábovkové formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali ovesnou moukou a dáme péct na 50 minut do předehřáté trouby (180 °C). Po upečení vytahujeme bábovku z trouby, necháme chvíli odstát ve formě a poté ji vyklopíme na větší talíř nebo podnos, kde ji necháme zcela vychladnout.
Kdo chce bábovku ještě více vytunit, může ji ozdobit krémem:
Ingredience:
KRÉM:
• 250 g mascarpone (pro případné zjemnění krému můžeme 100 g mascarpone nahradit měkkým tvarohem nebo ušlehanou smetanou ke šlehání)
• 30 g másla
• 1 vanilkový cukr
• 2-4 kapky pomerančové esence nebo šťáva z poloviny citrónu
Postup:
KRÉM
Máslo (důležité je, aby máslo bylo zcela změklé při pokojové teplotě) vyšleháme s vanilkovým cukrem a pomerančovou esencí. Následně postupně zašleháme mascarpone. Připravený krém navrstvíme na vychladlou bábovku a uložíme do lednice.