Máte nazbyt podzimní jablíčka? A trochu máku? Tak zkuste tuhle makovou bábovku, která je rychle hotová a navíc bezlepková.
Náročnost:
Časová náročnost: 15 minutek příprava + pečení v předehřáté troubě na 170 °C 40-45 minut.
Ingredience:
• 250-300 g najemno nastrouhaných jablek
• 100 g ovesné bezlepkové mouky
• 60 g cizrnové bezlepkové mouky
• 40 g mletého máku
• 50 g třtinového cukru
• 100 g rozpuštěného másla nebo 100 ml olivového oleje
• 3 vejce M
• 1-2 lžičky sušené krájené pomerančové kůry (možno přidat i čerstvou citrónovou kůru z jednoho citrónu)
• 1 kypřící prášek do pečiva (12 g)
• 1 vanilkový cukr
• špetka soli
K DOZDOBENÍ MŮŽETE POUŽÍT:
• mascarpone nebo šlehačku, čerstvé ovoce
Postup:
TĚSTO
Jako první si připravíme bábovkovou formu. Tu vymažeme máslem a vysypeme ovesnou moukou. Takto připravenou formu uložíme do lednice a vrhneme se na těsto.
Připravíme si 2 misky, ve kterých promícháme následující ingredience:
Miska 1: prosátá ovesná a cizrnová mouka, mák, vanilkový cukr, kypřící prášek, suš. pomerančová kůra a špetka soli – zamícháme lžící.
Miska 2 (větší): cukr, celá vejce, citronovou kúru, najemno nastrouhaná jablka* (pokud jablíčka pustí moc vody, tak ji slejeme pryč, ale nemusíme je nijak zbytečně vymačkávat) a nakonec vychladlé rozpuštěné máslo – promícháme ručním šlehačem.
*TIP: Půlku jednoho jablíčka můžete nastrouhat na hrubém struhadle. Ve struktuře bábovky tak budou i větší šťavnaté kousíčky 🙂
Nyní obsah té misky 1 přisypeme do mokré směsi a společně promícháme ručním šlehačem. Takto připravené těsto už jen nalejeme do bábovkové formy a dáme péct.
PEČENÍ
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 40-45 minut. Na konci kontrolujeme špejlí a pokud se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Pokud by se vám ale zdálo, že bábovka ještě chvilku potřebuje, prodlužte dobu pečení o dalších 5 minut a znovu zkontrolujte špejlí.
Upečenou bábovku vytáhneme z trouby a necháme pár minutek odstát, než ji vyklopíme na podnos nebo talíř a necháme zcela vychladnout.
Pokud chcete, můžete vychladlou bábovku doplnit ještě šlehačkou nebo mascarpone, které vyšleháte s cukrem (medem, čekankovým sirupem) a kapkou pomerančové šťávy, a čerstvým ovocem