S tímhle receptem na vláčnou tvarohovou bábovkou se vám už nikdy nestane, že byste upekli tzv. dusivku 🙂 A navíc je dobrá klidně i třetí den po upečení. Nám nejvíc chutná vychlazená z lednice, pokud ale máte rádi vláčnější strukturu, sladujte bábovku při pokojové teplotě překrytou utěrkou nebo v nádobě z umělé hmoty (do které někdo přidává i kousek jablíčka).
Ingredience:
TĚSTO:
• 300 g polohrubé mouky
• 250 g tučného tvarohu
• 200 g másla
• 150 g třtinového cukru
• 4 vejce
• 6 lžic mléka
• 2-3 hrsti rozinek (nebo kandované citrusové kůry)
• 1 kypřící prášek do pečiva
• 1 vanilkový cukr
• strouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu
• citrónová šťáva z půlky citrónu
• špetka soli
POLEVA:
• 200 g moučkového cukru
• 2 lžíce horké vody
• 2-3 lžíce citrónové šťávy
Postup:
TĚSTO
Jako první si připravíme bábovkovou formu. Tu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Takto připravenou formu uložíme do lednice a vrhneme se na těsto.
Žloutky, rozměklé máslo, třtinový a vanilkový cukr společně pořádně utřeme. Přidáme tvaroh, mléko, citronovou kůru a šťávu z půlky citrónu a znovu třeme. Vmícháme mouku s kypřícím práškem a poté i rozinky, které můžeme před tím na chvíli namočit v rumu. Nakonec jemně zapracujeme i sníh, který jsme si vyšlehali z bílků se špetkou soli.
Hotové těsto nalejeme do bábovkové formy a dáme péct
PEČENÍ
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 60 minut. Poté zkontrolujeme špejlí a pokud se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Pokud by se vám ale zdálo, že bábovka ještě chvilku potřebuje, prodlužte dobu pečení o pár minut a znovu zkontrolujte špejlí.
Bábovku vytáhneme z trouby a necháme odstát asi 2 minutky. Poté hned vyklopíme z formy na talíř nebo podnos a necháme vychladnout.
POLEVA
Prosátý moučkový cukr smícháme s horkou vodou a citrónovou šťávou. Pokud chcete polevu více tekutou, tak stačí, když přidáte více citrónové šťávy a pokud ji chcete naopak hustější, stačí přidat ještě více cukru.
Polevu můžete ještě ozdobit levandulí nebo jinými sušenými květy. Krásně bude vypadat také nastrouhaná citrónová nebo limetková kůra.