Polévka z červené čočky je nová „dýňová“! Když mi kamarádka vyprávěla, že si v poslední době dost ujíždí na polévce z červené čočky, tak jsem ji musela co nejdříve taky vyzkoušet… A tohle je teda úplně něco jiného, než klasická čočková polévka. Základem je červená čočka, kokosové mléko a zázvor. A pak už vlastně ani nezáleží, jestli k tomu přidáte brambory nebo batáty, květák nebo petržel… protože to chutná prostě vždycky super!
Náročnost a porce:
Porce: 1 velký hrnec (minimálně 6 porcí).
Časová náročnost: 15 minutek příprava + vaření 30 minut.
Ingredience:
• 400 ml kokosového mléka
• 400 g krájených račat v plechovce
• 300 g červené čočky
• 200 g brambůrek nebo batát
• 200 g květáku
• 1 mrkev (a když mám kousek petrželky, klidně přidám i tu)
• 1 větší cibule (žlutá nebo červená)
• 3 stroužky česneku
• 3-4 cm čerstvého zázvoru
• kousek pórku nebo pár listů pak-choi
• 2 svitky skořice
• 2 lžíce ghee
• 1 lžíce chilli oleje, popř. sušené chilli dle chuti
• 2 lžičky kurkumy
• 1-2 lžičky soli
• 1-2 lžičky směsi bylinek (oregano, bazalka, tymián)
• 1 bobkový list
• špetka mlétého kardamomu
Postup:
PŘÍPRAVA
Zeleninu si očistíme. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na plátky, brambory/batát na kostičky, mrkev na kolečka a květák si rozebereme na menší růžičky. Pórek si nakrájíme na asi půlcentrimetová kolečka (nebo listy pak-choi na nudličky).
POLÉVKA
Ve větším hrnci rozehřejme ghee a na něm orestujeme cibulku. Jakmile začne chytat barvičku, tak k ní přidáme plátky česneku a popř. i pórek. Zase chvilku zarestujeme a přidáme i zbytek zeleniny (mrkev, batát, květák). Zaprášíme kurkumou a velmi krátce zarestujeme.
Přidáme plechovku nakrájených rajčat, čočku, nastrouhaný zázvor a zelejeme horkou vodou (1-1,5 litru). Přihodíme koření (svitky skořice, sůl, pepř, směs bylinek a jeden bobkový list) a vaříme až do změknutí zeleniny.
Pokud budete chtít přidat také pak choi, tak právě teď byste ho měli do polévky přihodit 🙂
Jako poslední do hrnce přilejeme celou plechovku kokosového mléka a necháme provařit posledních 5-10 minut.
Čočka se během vaření ráda přichytává na dno hrnce, tak nezapomeňte průběžně kontrolovat a míchat, abyste si polévku nepřipálili.
A ozdobit můžeme lístky čerstvého koriandru nebo medvědího česneku.