Z hub nemusí být nutně jen smaženice, řízky nebo rizoto… naprosto dokonalý je i hovězí houbový gulášek, kterého jsme letos na podzim snědli na litry 🙂 Tak a teď už víte, co s houbama, které si třeba ještě z lesa přinesete.
Náročnost a porce:
Porce: plný hrnec! Pro nás dva jsou z toho vždycky pořádné porce k večeři na tři dny, takže se nebojte množství ingrediencí přizpůsobit podle sebe 😉 Zvlášť, pokud si k němu budete dávat nějakou přílohu.
Časová náročnost: 30 minut + vaření, což je tak na 2 hodinky.
Ingredience:
• 1 kg hovězí kližky nebo kýty
• 500-700 g čerstvých hub
• 200 ml smetany ke šlehání 33%
• 4 střední cibule
• 3-5 stroužků česneku
• 2 lžíce rajčatového pyré
• 2 lžíce másla nebo ghí
• 4 kuličky jalovce
• 2 kuličky nového koření
• 2 bobkové listy
• 2-3 lžíce sladké papriky
• 1 lžička kmínu
• sůl
• pepř
• tymián
• libeček
• chilli (nemusí být)
Postup:
PŘÍPRAVA
Houby si očistíme a pokrájíme na cca 3 mm široké plátky.
Maso si pokrájíme na kostky, cibuli na hrubší kostičky a česnek na plátky.
GULÁŠ
Ve velkém hrnci si rozpálíme máslo a na něm orestujeme cibulku… jakmile nám začne chytat barvu, přidáme maso, aby se nám zatáhlo, a česnek. V této chvíli přidáme taky papriku, sůl (aspoň 2 lžičky), pepř a chilli. Takto necháme maso dusit asi 20 minut, během kterých nám krásně pustí šťávu.
Přimícháme rajčatové pyré, přilejeme asi 1 litr horké vody, přidáme ostatní koření (bobkový list, jalovec, nové koření,…) a necháme vařit další hodinu.
Potom přidáme nakrájené houby a pokud je ještě potřeba, tak i horkou vodu. Směs v hrnci by měla být hustá, ale zároveň s dostatečným množstvím omáčky 🙂 Takto vaříme dalších 45 minut.
Jako poslední přidáme smetanu, promícháme a necháme povařit posledních 15 minut. Ochutnáme a pokud je potřeba, tak ještě dochutíme solí a pepřem.
Pokud neřešíte nízkosacharidové stravování, tak můžete guláš podávat s chlebem, knedlíkem nebo rýží 🙂