Mák, skořice a hrušky – to jsou hlavní ingredience tohoto podzimního koláče. Místo mouky v něm opět najdete mleté oříšky a taky spoustu hustého jogurtu. Ale pozor, pokud neseženete pravý řecký jogurt, nahraďte ho v receptu raději tvarohem (polotučným nebo tučným) než jogurtem „řeckého typu“, který bývá většinou řidší.
Náročnost a porce:
Porce: 8-10 porcí (kulatá forma o průměru 21 cm).
Časová náročnost: 30 minut + pečení.
Instrukce: pečemě v předehřáté troubě na 180 °C 35-40 minut.
Ingredience:
KORPUS:
• 100 g rozemletých kešu
• 100 g jemně mletých lískových oříšků
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• 1 lžička mleté skořice
• 1 lžička sušené a mleté pomerančové kůry
• špetka soli
• 150 g pravého řeckého jogurtu (popř. tvarohu)
• 1 vejce
• 2 lžíce čekankového sirupu (nebo jiného sladidla dle chuti)
• 1 lžíce mandlového másla
MAKOVÉ TĚSTO:
• 200 g mletého máku
• 160 g pravého řeckého jogurtu (popř. tvarohu)
• 160 g zakysané smetany 15%
• 1 vejce
• 1 lžíce rozpuštěného másla
• 2-4 lžíce čekankového sirupu
HRUŠKY:
• 3 menší hrušky
• 2 lžíce másla (cca 20 g)
• 2 lžíce čekankového sirupu
• 1 lžička skořice
Postup:
HRUŠKY
Hrušky si oloupeme, zbavíme jadřince a rozkrájíme na menší kostičky. Na pánvičce si rozehřejeme máslo, na něj dáme hrušky, čekankový sirup a zaprášíme skořicí – promícháme a restujeme na mírném stupni 5-10 minut. Poté odstavíme a jdeme na korpus.
KORPUS
Kešu oříšky si pomeleme a smícháme s ostatními sypkými igrediencemi. Ve větší míse si smícháme jogurt, vejce, čekankový sirup a mandlové máslo – a poté přidáme misku se sypkými ingrediencemi. Promícháme a na chvilku odstavíme.
TĚSTO
Smícháme si všechny mokré ingredience a do nich nakonec zamícháme i mletý mák. Makovou směs máme připravenou.
PEČENÍ
Formu si vyložíme pečícím papírem a vrstvíme postupně směs na korpus, poté hrušky a nakonec makovou směs, kterou uhladíme lžící. Dáme péct na 35-40 minut do vyhřáté trouby na 180 °C.
Po upečení necháme dortík na stole vychladnout a pak ho umístíme do lednice, uležet aspoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc.