Moje oblíbená polévka z hub, brambor, kopru, smetany a vajec… Vařím ji vždycky tak trochu od oka, i proto v receptu uvádím všechny ingredience takzvaně „cca“ – záleží na váš, jak chcete mít polévku hustou, krémovu a tak 🙂 V této verzi kulajdy nenajdete žádnou mouku, ale i tak byla krásně hustá. Uznávám, že chuť opražené jíšky mi možná trochu chyběla, ale je to o zvyku – manželovi chutnala naprosto bez výhrad 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 4-6 porcí
Časová náročnost: 1 hodina
Ingredience:
• 6 středních brambor
• 300 – 500 g čerstvých hub
• 150 – 200 ml smetany ke šlehání 33% nebo sójové smetany na vaření
• 800 – 1000 ml horké vody
• 1 cibule
• 2 vejce
• čerstvý nebo nakládaný kopr (množství dle chuti)
• máslo nebo ghí
• koření: sůl, pepř, bobkový list, nové koření, libeček
• ocet (množství dle chuti, přidávejte po lžících.. já dávám na toto množství cca 5-6 lžic)
Postup:
PŘÍPRAVA
Houby očistíme a nakrájíme na kostičky nebo menší plátky. Cibuli si nakrájíme na drobno.
Brambory oloupeme a 2 necháme vcelku stranou (ve studené vodě), zbytek nakrájíme na drobné kostičky (také zatím necháme ponořené ve vodě).
POLÉVKA
Na jedné až dvou lžících másla necháme zpěnit nakrájenou cibulku a pak k ní přidáme připravené houby. Krátce restujeme a po pár minutách zalejeme je připravenou horkou vodou (vodu přilévejte postupně, záleží, jak chcete mít polévku hustou). Přidáme kostičky brambor, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 lístky sušeného libečku, pepř a sůl.
Ty dvě brambory, co jsme si nechali stranou, nastrouháme na jemném struhadle a také přidáme do polévky. Tu necháme nyní vařit tak dlouho, dokud kostičky brambor nezměknou.
Poté přijelejeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a necháme ještě pár minut provařit.
Nakonec do vařící polévky rozšleháme vidličkou 2 vejce a máme téměř hotovo. Nastrouhané brambory, smetana a vejce nám zajistí krásně hustou polévku i bez mouky / jíšky.
Jako poslední polévku dochutíme octem (přidáváme postupně po lžících a ochutnáváme) a také solí s pepřem, pokud je to potřeba. Pokud máte kulajdu radši sladší, pak můžete přidat i trochu cukru (opět raději postupně a po menších dávkách).
Nakonec můžeme ozdobit ještě vařeným vajíčkem a čerstvým koprem.