Křupavé tyčky, které jsou jen ze samých semínek! Výborně doplní třeba zeleninový salát nebo večerní film za dlouhých podzimních večerů 🙂 Můj muž má nejradši ty s hrubou solí a kmínem, já si vybírám spíš ty posypané sezamem nebo mákem. A jaké si připravíte vy? 😉
Náročnost a porce:
Porce: 9 tyček (délka cca 23 cm).
Časová náročnost: 30 minutek + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 185°C 20-25 minut a pak stáhneme na 120°C a dopečeme dalších 20 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 100 g lněných semínek
• 80 g mandlové mouky / jemně mletých mandlí
• 20 g kokosové mouky
• 15 g slunečnicových semínek
• 15 g chia semínek
• 15 g psyllia
• 1 lžíce olivového oleje
• 200 ml vlažné vody
• 1 lžička soli
• špetka tymiánu a hrubě mletého pepře
POSYPKA:
• máslo nebo ghí na potření
• hrubá sůl, kmín, sezam
Postup:
SMĚS NA TĚSTO
Lněné semínko, chia a slunečnicová semínka si smícháme a rozmixuje (jde i tyčovým mixérem ve vyšší nádobě, pokud nemáte sekáček). Poté smícháme s ostatními suchými ingrediencemi, zalejeme vlažnou vodou, přidáme lžíci olivového oleje a promícháme. V misce si vytvoříme bochánek a necháme odležet asi 20 minut.
TYČKY
Na jednu tyčku použijeme cca 50 g těsta (vzniknou nám asi 23 cm dlouhé a 1 cm silné tyčinky. Můžeme je ale udělat i kratší a tím pádem jich bude více – záleží jen na vás).
Z těsta postupně prsty tvarujeme tyčinky – jako podklad mám opět pečící papír, ze kterého hotovou tyčinku snadno překutálíte na plech.
PEČENÍ
Hotové tyčky dáváme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme sezamem nebo kmínem a solí. Pečeme v předehřáté troubě – prvních 20 minut na 185°C a poté dalších 20 minut na 120°C.
Tyčky můžete sypat i různýma bylinkama, mákem nebo sýrem…