Základ z hořké čokolády a ořechů, smetanový krém s vanilkou a rybízová poleva – to jsou dortíky, které mají osvěžující sladko-kyselou chuť. Co v dezertu opět nenajdete je mouka nebo cukr. Mě osobně totiž nejvíce vyhovují sladkosti, na kterých si pochutnám a zároveň si po nich nepřijdu „zaplácnutá“, což se mi u moučných buchet, závinů a koláčů stávalo. A taky mě po nich hodně často pálila žáha. Proto miluju tyhle LowCarb ořechovo – čokoládovo – smetanové variace s nějakým sezónním ovocem.
Náročnost a porce:
Porce: 4 dortíky (průměr 8 cm).
Časová náročnost: 30 minutek.
Ingredience:
KRÉM:
• 250 g mascarpone
• 200 g crème fraîche
• 2 lžíce čekanového sirupu (pokud cukrujete, můžete nahradit medem nebo jiným sirupem)
• 0,5-1 lžička mleté sušené vanilky nebo semínka z jednoho lusk
KORPUS:
• 60 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků
• 30 g kokosové mouky
• 50 g hořké čokolády (minim. 85% kakao, rozpuštěné ve vodní lázni)
• 30 g másla nebo ghí (rozpuštěného)
• 2 lžíce čekankového sirupu
POLEVA:
• 200 g červeného rybízu
• 1 lžička pektinu
Postup:
KORPUS
V misce si smícháme jemně mleté oříšky a kokosovou mouku. Přidáme máslo a čokoládu (obojí jsme si nechali společně rozpusit v horké vodní lázni) a čekankový sirup. Směs propracujeme a rozdělíme na 4 díly.
Kulatou formičku si můžete koupit nebo si je třeba vyrobit z alobalu 😉
Do kovové formičky si vložím po obvodu pásek vystřižený z pečícího papíru (asi 6-7 cm široký a dlouhý tak, aby se ovinul po celém obvodu formičky) – to aby se mi okraje dortíku nepřichytily a zároveň budou tyhle „komínky“ z pečícího papíru po celou dobu držet dortíkům tvar. Dortíky budeme tvarovat na tácu, na který si poklademe také jeden arch pečícího papíru – dortíky pak snadno odlepíme.
Jako první tedy dáme do formičky vrstvu dáme čokoládový korpus, který uhladíme lžící nebo vytlačovátkem (to bývá součástí kovové formičky). Takto si připravíme všechny 4 dortíky a dáme je na tácu prozatím do lednice.
KRÉM
Crème fraîche si vyšleháme s mascarpone, přidáme vanilku a podle chuti také čekankový sirup, popř. jiné sladidlo.
Připravený krém vrstvíme jako druhou vrstvu na vychlazený korpus a dáme opět zpět do lednice.
POLEVA
Kuličky červeného rybízu si dáme do menšího kastrůlku s asi 25 ml vody a rozmačkáme je. Na mírném supni zahřejme a pak přidáme pektin – pěkně postupně ho do rybízu zašleháváme vidličkou. Necháme ještě chvilku prohřát a pak směs propasírujeme přes jemné sítko. Semínka jsou pryč a vznikne mám krásná hladká sytě růžová poleva. Tu necháme ještě chvilku vychladnout – tak aby byla mírně vlažná (než začne úplně tuhnout) a nalejeme ji jako třetí vrstvu na dortíky.
Připravené dortíky uložíme do lednice, kde je necháme uležet nejlépe do druhého dne.
Dortíky skladujeme v lednici a podáváme vychlazené.