Tím, že miluju čokoládu, se nijak netajím 🙂 Takže, když jsem připravovala tuhle křupavou granolu, bylo jasný, že čokoláda nesmí chybět 🙂 A protože jsem to chtěla zároveň keto-friendly, tak jsem vločky nahradila spoustou ořechů a kokosem. A je to tak dobrý, že mám problém, to neschroupat celé najednou! 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 6-8 porcí.
Časová náročnost: 15 minut příprava + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 165 °C 30-35 minutek.
Ingredience:
• 150 g ořechů (směs podle vaší chuti: mandle, pekany, piniové oříšky, popř., i kešu, pistácie,… ovšem pozor, pokud si hlídáte příjem cukru, tak některé druhy ořechů mají vyšší obsah sacharidů než ostatní a nejsou tak pro keto stravování vhodné)
• 100 g strouhaného kokosu (část můžeme nahradit kokosovými plátky)
• 50 g mandlových plátků
• 40 g jemně mletých oříšků (lískové oříšky nebo např. mandlová mouka)
• 10 g kokosové mouky
• 80 g ořechového másla (já používám mandlové)
• 70 g čekankového sirupu
• 50 g čokolády (obsah kakaové sušiny 85% a více)
• 50 g kokosového oleje
• 0,5 lžičky sušené pomerančové kůry
• větší špetka kardamomu (na špičku lžičky)
• špetka soli
Postup:
KOKOS A OŘECHY
Na čisté pánvi si krátce orestujeme směs oříšků – jen tak, aby se nám rozvoněly. Přesypeme je do misky, aby vychladly a na té stejné pánvi orestujeme i strouhaný kokos (pozor, na rozpálené pánvi to bude trvat jen minutku nebo dvě – stačí, když kokos lehce zrůžoví).
Vychladlé oříšky nasekáme nožem na menší kousky.
GRANOLA
Čokoládu i kokosový olej si necháme roztopit ve vodní lázni (můžeme i společně).
Ve větší misce si pak smícháme všechny morké ingredience – olej, čokoládu, ořechové máslo a nakonec čekankový sirup.
Do další misky si odvážíme suché ingredience – nasekané ořechy, kokos, mandlové plátky, jemně mleté ořechy / mandlovou mouku, koření.
Pak už jen suchou směs nasypeme do misky s mokrou směsí, promícháme a vzniklou hmotu dáme do formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Granolu rozprostřeme, aby vrstva nebyla příliš vysoká a dáme péct.
PEČENÍ
Pečeme v troubě rozhřáté na 165 °C asi 30 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a pak rozlámeme na kousky.
Skladujeme v plastové krabičce nebo sklenici s víčkem.
Granolu si můžeme dát s mlékem, jogurtem, doplnit čerstvým ovocem nebo džemem.
Jinak do směsi můžete ještě před pečením přidat i sušené ovoce jako např. rozinky, meruňky, švestky, třešně,… (zvýší se tím podíl cukru v granole, pokud ale neřešíte nízkosacharidové stravování, tak je to příjemný upgrade). Každopádně ovoce je lepší vždy předem namočit – aspoň na hodinku, aby se nepřipékalo a nehořklo.