Džemík z jahod a rebarbory, to je chuť léta v jedné skleničce 🙂 Sladko-kyselá chuť, které to bude slušet na palačinkách nebo lívancích. Ale hlavně, domácí výroba je prostě vždycky nejvíc!
Náročnost a porce:
Porce: asi 6 sklenic o objemu 250 ml.
Časová náročnost: 15 minut příprava + vaření.
Ingredience:
• 1400 g jahod
• 700 g rebarbory
• 21 g pektinu (cca 1 g pektinu na 100 g ovoce)
• 1-2 polévková lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
• 80-100 g čekankového sirupu (podle chuti)
• 40-80 ml vody
• 0,5 lžičky vanilky (sušená nebo z lusku – nebo lze vynechat)
Postup:
JAHODY A REBARBORA
Jahody omyjeme, zbavíme šťopky a rozkrájíme na čtvrtky. Poté ještě rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Řapíky rebarbory oloupeme a nakrájíme na centrimetrové kostičky. Ty dáme do misky a zalejeme vařící vodou – minutku počkáme, a vodu slejeme.
DŽEM
Spařenou rebarboru dáme do hrnce, podlejeme vodou (40-80 ml) a necháme na mírném ohni rozvařit (cca 10-15 minutek). Jakmile máme z rebarbory spíše pyré, přidáme k ní i rozmačkané jahody, do kterých jsme ještě těsně předtím rozmíchali pektin.
Po zahřátí směsi přidáme citrónovou šťávu, čekankový sirup a vanilku. Směs přivedeme k varu a povaříme ještě asi 5-10 minutek. Jestli nám džem želíruje můžeme zkusit klasickým testem, kdy kápneme trochu džemu na talířek a dáme na chvilku do lednice. Když nám kapka při dotyku prstem bude držet „želé“ konzistenci, máme hotovo.
Džem plníme do sklenic (nejlépe pomocí trychtýře se širším hrdlem), které jsme si před tím (i spolu s víčky) vyvařili nebo vypařili v troubě. Naplněné sklenice zavřeme a postavíme na víčko, dokud džem nevychladne. Pokud chceme, můžeme džem ještě dodatečně krátce zavařit v hrnci nebo v troubě.
Po otevření skladujte džem v lednici. Z té bude mít také pevnější konzistenci, při pokojové teplotě je více „tekutější“.
Džem si můžete udělat stejným způsobem i ze samotných jahod nebo jiných druhů ovoce – maliny, borůvky, meruňky,… A pokud jsou to šťavňatější druhy, jako jahody apod., můžete vynechat vodu, která je v receptu potřebná pro rozvar rebarbory.
Pro hladší konzistenci džemu můžemete ovoce místo rozšťouchání rozmixovat tyčovým mixérem.
Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit přimíchat i nějaké koření (rozmarýn, skořici, badyán, kardamon, levanduli,…).