Tak jsem ji letos stihla! Naposledy jsem ji jedla snad jako malá holka a vlastně jsem si už ani nemohla vzpomenout, jestli mi chutnala nebo ne 🙂 Rebarbora! A koláč byl jasná volba. Je bez cukru, bez mouky, ale s rebarborou a malinami! A chutnal mi… snad bude i vám 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 4 porce (menší forma o rozměrech 16×18 cm).
Časová náročnost: 15 minut příprava + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 40-45 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 160 g tučného nebo polotučného tvarohu (z vaničky)
• 30 g másla (rozpuštěné)
• 50 g kokosové mouky
• 3 lžíce jemně mletých lískových oříšků (15 g)
• 3 vejce
• 6-7 lžic čekankového sirupu
• 3 lžíce psyllia (10-15 g)
• 2 lžíce mandlového (ořechového) másla
• 1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
• špetka vanilky (mlété sušené nebo z lusku)
OVOCE:
• 200 g rebarbory (po očištění)
• 70 g malin
OSTATNÍ:
• kousíček másla na vymazání formy
• plátky mandlí na posypání
Postup:
REBARBORA A MALINY
Řapíky rebarbory si oloupeme a nakrájíme na asi centimetrové kostky. Maliny jen opatrně opláchneme a necháme okapat.
TĚSTO
Připravíme si dvě misky – jednu na suché ingredience a druhou na mokré.
Suchá miska: kokosová mouka, psyllium, mleté lískové oříšky, kypřící prášek, vanilka, sůl.
Mokrá miska: tvaroh, vejce, čekankový sirup, mandlové máslo a rozpuštěné máslo (vychladlé, aby nebylo úplně horké z plotny).
Obsah každé z misek pořádně promícháme (mokrou směs vyšlehejte nejlépe vidličkou). Následně do mokré směsi přidáme asi 2/3 z množství rebarbory a až poté přisypeme suchou směs. Párkrát promícháme a máme hotové těsto.
PŘÍPRAVA
Formu si vymažeme máslem a pak do ní přendáme těsto, uhladíme a nasypeme na něj kousky rebarbory a maliny – jemně vmáčkeme do těsta. Místo klasické drobenky můžeme posypat plátky mandlí.
PEČENÍ
Dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C na dobu asi 40-45 minut. Jakmile mandličky začnou růžovět a okraje koláče zlátnout, máme hotovo.
A jak využíváte rebarboru v kuchyni vy?