Máte rádi ovocné knedlíky? A s meruňkami nebo spíše jahodové? Tak teď je zkuste se skořicovým jablíčkem 😉 Na tvarohových knedlících s jablky je nejvíc fajn, že si na nich můžete pochutnat po celý rok – a sladce si tak zkrátíte čekání na to, až dozrají české meruňky nebo jahody 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 10 tvarohových knedlíků s jablky.
Časová náročnost: 30 minut + vaření.
Instrukce: vaříme ve vroucí vodě asi 15 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 150-200 g polohrubé mouky (přisypávejte postupně)
• 200 g tvaroh kostka (ne vanička)
• 1 vejce
• špetka soli
OVOCE:
• 1-2 jablka
• 2 lžíce kokosového cukru (nebo klasického bílého)
• 0,5 lžičky sušené a mleté skořice
ZDOBENÍ:
• tvrdý tvaroh
• rozpuštěné máslo
Postup:
TĚSTO
Těsto na knedlíky si připravíme z pouhých tří ingrediencí – mouky, tvarohu a vajíčka. K tomu přidáme špetku soli a propracujeme v bochánek, který necháme odpočinout stranou, než si připravíme jablíčka.
JABLKA
Jablko si oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Vykrojíme jádřinec a každou čtvrtku ještě přepůlíme. Já nožem i „začistím“ ostré okraje a hrany jablíčka, které by nám pak mohly protrhnout těsto. Vzniknou nám kousky přibližně o velikosti jahod.
KNEDLÍKY
Z těsta si vytvarujeme váleček, ze kterého ukrajujeme stejné kousky. Z nich v ruce vytvarujeme kuličku a tu pak prsty roztáhneme na placičku, do které budeme jablíčko balit.
Každý kousek jablíčka před tím, než z něj uděláme knedlíček, obalíme ve skořicovém cukru – já použila kokosový cukr + mletou skořici.
Okraje těsta okolo jablíčka pospojujeme a vzniklý knedlík ještě prohodíme v dlaních s trochou mouky.
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a do ní pak naházíme naše knedlíky. Občas jemně promíchneme vařečkou, aby se nám knedlíky nenalepily na dno hrnce. Jakmile začne voda znovu vřít, vaříme 12-15 minut.
Po vyjmutí z hrnce ještě každý knedlíček propíchneme vidličkou a můžeme servírovat.
Teplé knedlíky zdobíme nastrouhaným tvrdým tvarohem, rozpuštěným máslem, cukrem / čekankovým sirupem, mákem nebo i se zakysanou smetanou… jak má kdo rád 🙂