Kdyby mi kdysi někdo řekl, že mi k večeři bude stačit salát, smála bych se asi doteď 🙂 Jenže jakmile začnete zdravý životní styl brát opravdu jako svůj nový životní styl a ne jen jako krátkodobou dietu, pak se vám celkově změní pohled na jídlo, na jeho kvalitu a přípravu i na množství, které musíte snít, abyste se cítili sytí. A tak si teďka užívám i „obyčejné“ saláty. Tenhle salát s pečenou řepou a kozím sýrem miluje i můj muž, který je ještě větší masožravec než já 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 2 saláty.
Časová náročnost: pečení řepy + pár minut na dokončení.
Instrukce: řepu pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 60-90 minut.
Ingredience:
PEČENÁ ŘEPA:
• 2-3 střední řepy
• 4 stroužky česneku
• olivový olej
• tymián, pepř, sůl
SALÁT:
• směs salátů podle vaší chuti (ledový salát, rukola, polníček, lístky červené řepy, římský salát, pak choi, kadeřávek,…)
• 100 g kozího sýra (čerstvý, měkký)
• trocha olivového oleje
• hrubě mletý pepř
• 2 lžíce slunečnicových semínek, které můžeme ještě nasucho trochu opražit na pánvi
Postup:
ŘEPA
Bulvy řepy se očistíme. Já je loupu pod mírným proudem tekoucí vody, abych neměla prsty úplně červené 🙂 Poté nakrájíme na kolečka (šířka cca 1 cm) nebo kostky (přibližně o velikosti vašeho palce :)).
Troubu si rozehřejeme na 200 °C a z alobalu si připravíme větší plát, na který kousky řepy umístíme. Ty zakápneme olivovým olejem, přidáme sůl a pepř dle chuti a asi lžičku sušeného tymiánu – rukama prohodíme, aby se nám obalil každý kousek. Nakonec přihodíme oloupané stroužky česneku. Pokud budou větší, můžete je klidně rozpůlit. Takto připravenou řepu v alobalu uzavřeme – okraje alobalu spojíme k sobě a zarolujeme – tím ho utěsníme. Vznikne nám takový balíček.
Dáme péct aspoň na hodinku, lépe na hodinku a půl, ale záleží, jak velké kousky jste si nakrájeli.
SALÁT
Salátové lístky si omyjeme, větší saláty (římský, ledový) nakrájíme nebo natrháme na menší kousky. Dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a opepříme. Nahoru přidáme ještě teplé kousky opečené řepy, sýr a slunečnicová semínka.
Tak dobrou zdravou chuť 🙂