Čokoláda je moje vášeň! Horká čokoláda, čokoládová zmrzlina, ořechy v čokoládě nebo různé čokoládové dortíky a zákusky. Miluju čokoládu ve všech jejích podobách 🙂 V novém receptu najdete návod na jeden takový nepečený dvoubarevný čokoládový dortík, který se úplně rozplývá na jazyku 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 4-6 kousků (menší kulatá forma o průměru 16 cm nebo čtvercová s délkou strany 15 cm).
Časová náročnost: 30 minutek.
Instrukce: směs mandlí a kokosu pražíme v troubě cca 10 minut na 150 °C.
Ingredience:
KRÉM:
• 250 g mascarpone
• 60 g hořké čokolády 85-90%
• 2 lžíce čekankového sirupu (nebo jiného sladidla dle chuti, popř. nemusíte dávat žádné)
ŠLEHAČKA:
• 200 ml šlehačky
KORPUS:
• 60 g mandlových plátků
• 40 g strouhaného kokosu
• 40 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
• 30 g rozpuštěného másla
• 2 lžíce čekankového sirupu
• 2 lžíce ořechového másla
• sušená vanilka na špičku kávové lžičky
NA POSYPÁNÍ:
• kakaový prášek
Postup:
KORPUS
Troubu si rozehřejme na 150 °C. Na plech vyložený pečícím papírem si rozprostřeme plátky mandlí a strouhaný kokos. Dáme do trouby a pražíme asi 10 minut, dokud kokos nezačne růžovět. Poté necháme vychladnout a rozmixujeme v mixéru na jemnou směs.
Do této směsi přimícháme mandlovou mouku, vanilku, rozpuštěné máslo, ořechové máslo a čekankový sirup – tím máme připravený základ na korpus.
Dno formy si vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj korpusovou směs, kterou urovnáme a vyhladíme lžící. Formu s korpusem pak dáme chladit do lednice aspoň na hodinku, aby korpus ztuhnul.
KRÉM
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, necháme trochu vychladnout, aby nebyla příliš teplá a zašleháme do mascarpone. Osladíme dle chuti čekankovým sirupem nebo jiným sladidlem. Tento krém navrstvíme jako první vrstvu na korpus.
ŠLEHAČKA
Druhá vrstva je vlastně čistá šlehačka. Takže si ji vyšleháme a přidáme na první krémovou vrstvu dortíku.
Navrch už jen zaprášíme kakaovým práškem a dáme chladit do lednice. No, nejlépe přes noc 🙂
Dortík uchováváme v lednici a podáváme vychlazený.