Tenhle lehký nepečený jahodový dortík voní létem! 🙂 Korpus je z pražených mandlí a kokosu, krém z mascarpone a jahod a navrchu jahodové želé se špetkou vanilky.
Náročnost a porce:
Porce: 4-6 porcí (menší kulatá forma o průměru 16 cm).
Časová náročnost: 30 minutek.
Instrukce: směs mandlí a kokosu pražíme v troubě cca 5-9 minut na 150 °C.
Ingredience:
KRÉM:
• 500 g mascarpone
• 100 g čerstvých jahod
• 1-2 lžíce čekankového sirupu (nebo jiného sladidla dle chuti, popř. nemusíte dávat žádné)
KORPUS:
• 100 g mandlových plátků
• 50 g strouhaného kokosu
• 40 g másla
• 2 lžíce čekankového sirupu
• sušená vanilka na špičku kávové lžičky
JAHODOVÉ ŽELÉ:
• 80 g jahod
• 50 ml vody
• 1 lžička pektinu
• 1 lžíce čekankového sirupu
• špetka sušené vanilky
Postup:
KORPUS
Troubu si rozehřejme na 150 °C. Na plech vyložený pečícím papírem si rozprostřeme plátky mandlí a strouhaný kokos. Dáme do trouby a pražíme asi 5-9 minut, dokud kokos nezačne růžovět. Poté necháme vychladnout a rozmixujeme v mixéru na jemnou směs.
Do této směsi zamícháme vanilku, rozpuštěné máslo a čekankový sirup – tím máme připravený základ na korpus.
Dno formy si vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj korpusovou směs, kterou urovnáme a vyhladíme lžící nebo rovným dnem menší skleničky. Formu s korpusem pak dáme chladit do lednice aspoň na 20 minut.
KRÉM
Očištěné jahody si pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Tohle pyré pak zašleháme do mascarpone. Tím je krém připravený a můžeme ho navrstvit na vychlazený korpus. A než si připravíme jahodovou polevu, tak dortík zase uložíme do lednice.
JAHODOVÉ ŽELÉ
Jahody si rozmixujeme a v malém rendlíku smícháme s vodou. Zahřejeme, přidáme lžičku pektinu a krátce provaříme. Ke konci přidáme ještě vanilku a čekankový sirup. Provařenou směs propasírujeme přes sítko a necháme vychladnout – až pak nalejeme na dortík a necháme takto v lednici přes noc.
Dortík můžeme ještě ozdobit kousky čerstvých jahod 🙂