V keto receptech slouží květák opravdu na spoustu různých způsobů – jako rýže, uděláte z něj těsto na pizzu, můžete ho zapéct nebo ho připravíte jako pyré… A taky výborné krokety z něj vykouzlíte 🙂 Anebo třeba keto neřešíte a jen přemýšlíte nad nějakou bezmasou večeří. Tak i v takovém případě se vám může recept na květákové placičky hodit.
Náročnost a porce:
Porce: cca 18 kroketek.
Časová náročnost: 30 minutek + smažení.
Instrukce: krokety smažíme na sádle nebo na oleji.
Ingredience:
• 700 g květáku (váha růžiček po očištění)
• 50 g strouhaného parmazánu (Gran Moravia)
• 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
• 2 lžíce psyllia
• 2 lžíce lněné mouky
• koření (vždy asi tak půl lžičky od každého): sůl, pepř, kurkuma, kmín, mletý česnek, tymián
• sádlo nebo olej na smažení
Postup:
KVĚTÁK
Květák si očistíme, rozdělíme na jednotlivé růžičky a dáme vařit do osolené vody. Jakmile změkne, tak ho scedíme a necháme vychladnout. Poté ho nastrouháme na hrubém struhadle a přes čistou utěrku vymačkáme přebytečnou vodu.
KROKETY
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků si uděláme sníh a dáme ho prozatím stranou.
Nastrouhaný a vymačkaný květák smícháme s ostatními ingrediencemi (žloutky, parmazán, psyllium, lněná mouka) a ochutíme kořením. Až nakonec do směsi opatrně zapracujeme sníh z bílků.
SMAŽENÍ
Jednotlivé krokety dávkujeme na pánev lžící (v misce si vytvarujeme noček, který na pánvi rozmáčkneme na placičku) a smažíme do křupava.
Jako přílohu můžete dát listy červené řepy, míchaný zeleninový salátek nebo třeba vařené brambory, pokud neřešíte sacharidy.