Na keto se mi líbí, že z jídelníčku nevylučuje dezerty a snacky – samozřejmě takové, které jsou v duchu keto zásad. Takže tentokrát jsem se pustila do sušenek… makových sušenek 🙂 A co je na těhle sušenkách úplně nejlepší? Že chutnají fakt hodně dobře! :)))
Náročnost a porce:
Porce: cca 16 ks sušenek.
Časová náročnost: 15 minut příprava + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 15 minut.
Ingredience:
• 40 g rozpuštěného másla nebo ghee
• 40 g kokosové mouky
• 30 g mletého máku
• 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
• 5 lžic čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
• 2 lžíce psyllia
• 1 lžíce chia semínek
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
Postup:
TĚSTO
V misce si smícháme sypkou směs, tj. mouku, mák, kypřící prášek, špetku soli, psyllium a chia.
Máslo necháme rozpustit a z bílků si zatím vyšleháme sníh.
Jakmile máme připraveno, přidáme do sypké směsi máslo (rozpuštěné, ale trochu vychladlé), čekankový sirup a žloutky – vše promícháme. Nakonec do vzniklé hmoty jemně zapracujeme sníh z bílků. Nebojte se, do vlhké směsi to půjde snadno, stačí jen klasicky vařečkou těsto „překládat“ a tím sníh postupně zapracovávat. Pak necháme těsto tak 5 minutek odpočinout.
SUŠENKY
Z připravené hmoty tvarujeme sušenky. Postupujeme tak, že v dlaních vytvoříme kuličku, kterou pak na plechu (vyloženým pečícím papírem) maličko rozmáčkneme palcem.
PEČENÍ
Pečeme v předhřáté troubě na 175 °C asi 15 minut (na prostřední příčce). Kontrolujeme a jakmile nám začnou kraje sušenek zlátnout, máme hotovo. Nebo můžete ke konci zkusit jednu sušenku otočit, hotová sušenka totiž bude mít zlatohnědý spodek 🙂
Tyhle sušenky jsou ideální jako dopolední svačina k čaji…