Další z úžasně jednoduchých keto dezertů… tentokrát ořechy, čokoláda, strašně moc chuti a žádný výčitky! K odpolední kávičce prostě dokonalá záležitost 🙂
P.S.: Kdykoli teďka peču, tak “sladím” už jen výhradně čekankovým sirupem.
Ten jediný pro mě nenechává žádnou pachuť, jakou citím u ostatních sladidel – i u těch, kde se v recenzích píše, že pachuť nemají 😀
Náročnost a porce:
Porce: 1 chlebíček, cca 6 kousků (forma d27 x š14 x v7).
Časová náročnost: 15 minut příprava + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 40-45 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 150 g řeckého jogurtu
• 50 g rozpuštěného másla
• 4 lžíce mandlového (ořechového) másla
• 3 vejce
• 6 lžic čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
• 55 g kokosové mouky
• hrst, tj. 30-40 g nasekaných pekanových ořechů
• 4 ploché lžíce psyllia
• 3 lžíce mandlové mouky
• 2 ploché lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• třetina lžičky Aladinova koření od Sonnentoru (obsahuje kardamom, skořici, zázvor, nové koření, hřebíček, vanilkový prášek, muškátový květ)
– pokud toto úžasné koření nemáte, dejte do těsta po špetce toho, co najdete doma (mletá skořice, vanilka, muškátový květ, sušený mletý zázvor,…)
• špetka soli
ČOKOLÁDA:
• 30 g hořké čokolády (85 % a víc)
• 1 lžička kokosového másla
• 1 lžička mandlového (ořechového) másla
• čekanový sirup na případné oslazení (nemusí být)
• nasekané ořechy
Postup:
TĚSTO A PŘÍPRAVA
Dáme rozehřát troubu a připravíme si dvě misky – jednu na suché ingredience a druhou na mokré.
Suché: kokosová mouka, mandlová mouka, psyllium, kypřící prášek, nasekané ořechy, koření a sůl.
Mokré: jogurt, vejce, čekankový sirup, mandlové máslo a rozpuštěné máslo.
Obsah každé z misek promícháme (mokrou směs vyšleháme vidličkou), a pak suchou směs nasypeme do té mokré. Promícháme a tím se nám vytvoří taková hutná a hustá směs. Takto připravené těsto přendáme do formy, kterou jsme si celou vyložili pečícím papírem (pokud pečící papír nejdřív zmuchláte, bude se vám líp tvarovat 😉
PEČENÍ
Formu s těstem dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C na dobu asi 40-45 minut. Na konci kontrolujeme špejlí – pokuj ji vytáhneme z korpusu čistou, tak je chlebík upečený. Formu z trouby vytáhneme a chlebík necháme vychladnout.
ČOKOLÁDA
Do plecháčku si nalámeme čokoládu, přidáme ořechové a kokosové máslo. Necháme roztavit ve vodní lázni a přisypeme nasekané ořechy. Popř. můžeme ořechy ozdobit polevu až na chlebíčku. Tak či tak, polevu dáme až na vychladlý chlebíček, který potom umístíme do lednice, kde nám poleva krásně ztuhne.
Chlebíček skladujte v lednici, protože s vychlazenou čokoládovou polevou chutná úplně nejlépe 🙂