Tak tohle chutná už podle názvu, co říkáte? 🙂 Moc jsem chtěla vytvořit nějaké makové cukroví. A protože mák tvoří nerozlučnou dvojku se švestkami a spolu s bílou čokoládou pak hříšnou trojku, bylo celkem jasné, jaké budou hlavní ingredience. Jako pojidlo jsem použila kokosové máslo a na oslazení trochu čekankového sirupu.
Náročnost a porce:
Porce: cca 25 ks.
Časová náročnost: 30 minut.
Ingredience:
• 100 g mletého máku
• 100 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
• 90 g kokosového másla
• 50 g bílé čokolády
• 70 g sušených švestek
• 4 lžíče čekankového sirupu nebo medu
NA ZDOBENÍ
• 50 g bílé čokolády + lžička kokosového másla (nemusí být)
Postup:
TĚSTO
Jako první si necháme ve vodní lázni rozpustit kokosové máslo spolu s kousky bílé čokolády. Obojí stačí dát do plecháčku, který postavíme do misky s horkou vodou.
Během toho si nakrájíme sušené švestky – kousky cca na velikost rozinek.
V jiné misce si smícháme mák, mandle a kousky švestek. Poté přidáme směs kokosového másla a bílé čokolády. Promícháme vařečkou nebo lžící a nakonec dosladíme čekankovým sirupem.
Vznikne mám hmota podobná té na kokosové kuličky.
KOSTIČKY
Nyní si připravíme vykrajovátko. Já zvolila čtvercový tvar, ale není důvod, aby vám nefungoval jakýkoliv jiný tvar – lepší jsou ale menší vykrajovátka, aby se vám pak cukroví nerozpadalo. No a nyní trochu obráceným postup – nebudeme vykrajovat, ale vytlačovat 🙂 Tzn. že si do nějaké druhé mističky s plochým dnem dáte vykrajovátko, do něj nasypete trochu směsi (připraveného těsta) a tu prsty nebo lžící pěkně udusáte a zarovnáte tak, že vyplníte celé vykrajovátko.. jakmile máte hotovo, formičku lehce zvednete a vyformované těsto jemně prsty vytlačíte na tác vyložený pečícím papírem nebo potravinovou folií. Takto zpracujeme celé těsto. Tác s kostičkama dáme aspoň na hodinu nebo přes noc ztuhnout do lednice.
BÍLÁ ČOKOLÁDA
Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, pro zjemnění můžeme ještě přidat lžičku kokosového másla (ale nemusí být), a postupně v ní namáčíme naše makové kostky. Můžeme namáčet horní strany nebo třeba rohy kostiček… Polomáčené kostky vracíme na pečící papír a dáme znovu vytuhnout do lednice – aspoň na půl hodinky, než kostičky nadobro uložíme do nějaké krabičky.
UCHOVÁNÍ
Do Štědrého dne schováme v lednici v plastové nebo plechové nádobě 🙂 Mě nejvíc chutná vychlazené.
Tohle cukroví můžete připravit opravdu „na poslední chvíli“ – v lednici nemusí proležet týdny – servírovat se dá hned druhý den. Navíc s ním originálně doplníte klasické druhy cukroví 🙂