Tentokrát zapomeňte na piškoty a rum… Připravte si kokos, mandle a Baileys! I tohle cukroví patří mezi naše oblíbené. Je nepečené, takže celkem rychle hotové a zároveň ho můžete těsně před Vánocemi. A jako ta verze s kakaem? Božská! I proto těch tmavých vždycky připravím o něco více než těch bílých 🙂
Náročnost a porce:
Porce: cca 40 ks (záleží, jak velké kuličky budete tvořit).
Časová náročnost: 20 minut.
Ingredience:
• 200 g strouhaného kokosu
• 200 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
• 120 g kokosového másla
• 60 g rozinek
• 10 lžic čekankového sirupu
• 10 lžic Baileys
NA OBALENÍ
• strouhaný kokos, kakao, strouhaná bílá čokoláda,…
Postup:
TĚSTO
Kokosové máslo si necháme povolit ve vodní lázni.
Ve větší misce si smícháme strouhaný kokos, jemně strouhané mandle a rozinky. Přidáme rozpuštěné kokosové máslo, které jsme si rozmíchali s čekankovým sirupem a Baileys. Propracujeme a můžeme hned začít tvořit kuličky. Pokud by se Vám těsto příliš drolilo, nebojte se přidat ještě kapku čekanky nebo Baileys.
KULIČKY
Do dlaní si vezmeme porci těsta podle toho, jak velké chceme kuličky mít a zavřením dlaně stiskeme do kuličky. Kuličku pak můžeme ještě doformovat válením mezi oběma dlaněmi. Bílou variantu, tedy kuličky obalené v kokosu, obalujeme ve strouhaném kokosu. V případě tmavé varianty si do menší misky prosejeme trochu kakaového prášku, přihodíme 2-3 kuličky a miskou trochu zakroužíme – kuličky se nám tak samy obalí 🙂
UCHOVÁNÍ
Do Štědrého dne schováme v lednici v plastové nebo plechové nádobě 🙂 Sníme nejlépe do týdne.