Linecké je naprostá vánoční klasika! Křehké sladké těsto a kyselý rybízový džem vytvářejí dokonalou kombinaci. Někdo ho ještě v závěru cukruje, já ho ale nechávám “nahaté” 🙂
Náročnost a porce:
Porce: z jednoho těsta cca 40 slepených kousků, tj. celý jeden plech spodních dílků a druhý plech horních dílků.
Časová náročnost: 25 minut příprava těsta + chladnutí v lednici + pečení.
Instrukce: pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160-170 °C cca 10-15 minut (jakmile začnou cukroví růžovět, vytahujeme).
Ingredience:
LINECKÉ SVĚTLÉ
• 210 g hladké špaldové mouky
• 140 g másla
• 70 g moučkového cukru
• 2 žloutky
• 1 lžička nastrouhané čerstvé citrónové kůry
• půl lusku vanilky
LINECKÉ TMAVÉ
• 210 g hladké špaldové mouky
• 140 g másla
• 70 g moučkového cukru
• 3-4 lžičky kakaového prášku
• 2 žloutky
• 1 lžička nastrouhané čerstvé citrónové kůry
• půl lusku vanilky
• džem z červeného nebo černého rybízu (to je klasika, ale zkusit můžete jakýkoliv váš oblíbený džem)
Postup:
TĚSTO
Smícháme si prosátou mouku, moučkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a semínka z půlky lusku vanilky (v případě tmavého těsta přimícháme také prosáté kakao). Pak přidáme studené, na kostičky nakrájené máslo a začneme pomalu vidličkou zpracovávat drobenku. Kdo má kuchyňského robota, může si tuhle dřinu s těstem ušetřit 🙂 Občas můžeme v rychlosti promnout i rukama, ale pozor, aby se vám máslo nezačalo příliš rozpouštět. Jakmile máme drobenku připravenou, přidáme do ní 2 žloutky. Znovu zapracujeme vidličkou a posledních pár vteřin dopracujeme rukou v bochánek, který si nožem rozdělíme na dvě až tři části. Z každé uděláme rukou asi centimetr vysokou placku, kterou zabalíme do potravinové fólie a dáme aspoň na hodinku dvě tuhnout do lednice, nejlépe však přes noc.
Když těsto vytáhneme z lednice, dáme ho na pomoučený vál a rozválíme na cca 4 mm tloušťku. Pokud to jde příšliš z tuha, tak chvilku necháme při pokojové teplotě povolit (pokud by se vám těsto moc lepilo, dejte ho na chvilku zase do lednice). Pak už vykrajujeme jednotlivé kousky a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech si vykrájejte jenom spodní díly a další plech zase horní díly s vykrájenými vnitřky – propékají se totiže kratší dobu.
PEČENÍ
Dáme péct do trouby předehřáté na 160-170 °C asi na 10-15 minut – pozorně hlídáme, protože záleží na velikosti vykrajovaných kousků a také na individuálních vlastnostech vaší trouby. Jakmile začne cukroví růžovět, musí z trouby ven. Tedy – my ho máme rádi do růžova, ale někdo preferuje stav těsně před tím, kdy je cukroví ještě světlounké a peče ho jen něco okolo 7-9 minut. Záleží na každém 🙂
PEČENÍ
Cukroví necháme vychladnout a pak můžeme slepovat. Džemem si vždy natřeme vnitřní stranu spodní části cukroví a k ní přelepíme horní díl stejného tvaru s vykrojeným středem (připlácneme k sobě vždy spodní strany kousků). Vrchní díl můžete navíc ještě pocukrovat moučkovým cukrem, což já nedělám a nechám tohle cukroví “nahaté” 🙂
UCHOVÁNÍ
Linecké cukroví skladujeme v lednici.
Které vánoční cukroví máte nejraději?