Máte chuť na vymazlený brambory? Tak to pak chtějte selské brambory! To jsou totiž brambůrky pečené společně se slaninou a šalotkou. Krásně křupavé a ta chuť! Hodí se nejen jako příloha k masu, ale třeba i k zeleninovému salátu.
Náročnost a porce:
Porce: 8-10 ks – vystačí pro dva.
Časová náročnost: 15 minut příprava + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 195 °C cca 30-40 minut.
Ingredience:
• 4 střední brambory (vybírejte je tak, aby se vám šířkou vešly do formy na muffiny)
• 4-6 plátků slaniny nebo klobáska (např. čabajka)
• 1 šalotka nebo menší žlutá/červená cibulka
• strouhaný sýr Grand Moravia
NA OCHUCENÍ BRAMBOR:
• 2-3 lžíce olivového oleje
• přiměřeně koření: sůl, pepř, rozmarýn, sušený česnek, mletá paprika
Postup:
KRÁJENÍ
Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 2mm kolečka. Ty dáme do menší misky, zakápneme olivovým olejem, přidáme koření a promícháme, aby se nám ochutil každý kousek. Slaninu si nakrájíme na čtveřečky nebo použijeme klobásku, kterou si nakrájíme na kolečka, cibuli také na kolečka (1-2 mm).
PŘÍPRAVA
Do formy na muffiny (kterou můžeme ještě trochu vytřít olejem) postupně vyskládáme plátek brambory, plátek slaniny, zase bramboru, pak kolečko cibulky a znova bramboru a slaninu. Jako poslední dáme plátek brambory a ten zasypeme strouhaným sýrem. Úplně stejně připravíme i další porce.
Selské bramobry si můžete samozřejmě připravit v klasickém pekáčku nebo zapékací formě, do které vyskládáte jednotlivé vrstvy přes sebe.
PEČENÍ
Dáme péct do vyhřáté trouby na 195°C na dobu asi 30-40 minut. Sýr navrchu se krásně opeče a brambory můžete zkontrolovat tak, že je zkusíte propíchnout párátkem – díky tenkým plátkům budou ale rychle hotové.
Dobrou chuť 🙂