Jestli jste si mysleli, že během keto stravování musíte zůstat bez pečiva, tak… jste měli pravdu 🙂 Respektive takhle – klasické pečivo z mouky skutečně nepřipadá v úvahu, ale i při dodržení „keto zásad“ si můžete udělat celkem chutné pečivo, které si pak můžete dát se šunkou, tvarohovou pomazánkou nebo s džemem z chia semínek 😉 Takže hurá na tyhle keto preclíky, které vám skvěle doplní např. zeleninový talíř!
Náročnost a porce:
Porce: 4 větší preclíky.
Časová náročnost: 20 minut příprava + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 185 °C cca 20-25 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 200 g mladé goudy vcelku
• 120 g mandlové mouky
• 50 g Lučiny (klasická v kostičce)
• 1 vejce
• 1 lžíce psyllia
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
POSYPKA:
• rozpuštěné máslo na pomazání preclíčků před pečením
• hrubá sůl, kmín, sezamová semínka, mák,…
Postup:
SÝR
Goudu si nastrouháme na hrubém struhadle a dáme rozpustit – můžete v mikrovlnce, ale jelikož tu já nemám, musela jsem si vystačit s vodní lázní… Na hrnec s vroucí vodou jsem si dala větší skleněnou misku, ve které byl nastrouhaný sýr. Trvá to sice asi trochu déle, než v mikrovlnce, ale po pár minutách nad vroucí vodou začal sýr povolovat. Jakmile se z něj už tvořila roztavená hmota, přidala jsem k němu lučinu. Tu jsem do sýra zamíchávála vařečkou. Vytvoří se vám taková kompaktní hmota. V tomto momentě misku z hrnce odstavíme.
TĚSTO
Do sýrové hmoty hned zapracujeme jedno vejce, mouku, psyllium, kypřící prášek a špetku soli. To je všechno – pořádně promícháme a jakoby „utřeme“ vařečkou – na konci by vám měl zůstat kompaktní bochánek, který ještě můžete malinko propracovat rukama.
PŘÍPRAVA
Těsto si přendáme na dřevěný plát (nemusíme ničím podsypávat, těsto se mi nelepilo), uválíme z něj větší váleček a ten si rozdělíme na 4 stejně velké kusy. Z každého pak uválíme delší váleček o průměru asi 1,5-2 cm. Zkrátka tak, aby vám z něj šel zaplést preclíček. Preclíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a posyme např. solí a kmínem nebo sezamem.
PEČENÍ
Dáme péct do vyhřáté trouby na 185°C na dobu asi 20-25 minut. Preclíky nám musejí chytit krásnou zlatohnědou barvičku, pak jsou hotové.
Přísahám, že chutnají skoro jako pravé preclíky 🙂