Frittata se hodí na snídani, ale klidně i k obědu nebo večeři. Je bohatá na bílkoviny, má nízký obsah sacharidů – takže fajne „fit“ jídlo, které chutná! 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 2 kousky (jeden cca 300 g).
Časová náročnost: 15 minut příprava + 25-30 minut pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 190-200°C asi 25-30 minut.
Ingredience:
• 5 vajec
• 125 ml smetany ke šlehání 31%
• 120 g mozzarely
• špenát (asi 100 g čerstvých špenátových listů)
• sušená rajčata (v oleji, 40-50 g)
• 2 stroužky česneku
• kousek chilli papričky (nebo dle chuti)
• špetka muškátového oříšku
• špetka sušeného koriandru (nať) nebo např. bazalky
• sůl, pepř, mletá paprika
• 1 lžíce másla (na vymazání pečící formy)
• 1 lžíce olivového oleje (na orestování česneku, chilli a špenátu)
Postup:
PŘÍPRAVA
Troubu si necháme rozehřát na 190-200 °C. Mezitím si rozklepneme 5 vajec a rozšleháme je se smetanou, solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku, sušeného koriandru anebo bazalky.
Listy špenátu omejeme a necháme okapat. Česnek si nakrájíme na menší plátky a orestujeme si ho na pánvi na lžíci olivového oleje. Po chvilce přidáme na drobno nakrájenou chilli papričku (množství dle chuti, popř. můžete vynechat úplně) a také špenát, který necháme na mírném ohni trochu „povadnout“. Pánev odstavíme a směs z ní přidáme do připravené vaječno-smetanovéhé základu (ze špenátu ale nedříve vymačkáme / slejeme přebytečnou tekutinu). Vše promícháme a nalejeme do pečící formy, kterou jsme si před tím vymazali kouskem másla.
Navrch přidáme ještě kousky mozzarely a sušená rajčata.
PEČENÍ
Dáme péct na 25-30 minutek (možná až 35 minutek – záleží na vlastnostech vaší trouby), a pečící mřížku umístíme do horní části trouby. Ke konci kontrolujete a jakmile frittata zezlátne, máme hotovo.
SERVÍROVÁNÍ
Frittatu necháme chvilku odpočinout, a pak už jen nakrájíme na kousky, popř. dochutíme špetkou mleté papriky, a podáváme. Přidat můžeme ještě čerstvou zeleninu, nebo kousek pečiva. Tak ať vám chutná!
I s frittatou můžete různě experimentovat – přístě do ní zkuste přidat třeba opečenou slaninku, restované žampiony nebo nastrouhaný parmazán (přímo do rozšlehaných vajíček)… je tolik možností! 🙂