Švestky, mák a skořice v horké a křupavé kombinaci – ideální podzimní dezert! Crumble je původem z Anglie, a připravuje se jak ve sladké, tak i slané verzi. A pokud nemáte malé zapékací mističky, nezoufejte – tento švestkovo-makový crumble si můžete připravit i v jedné větší zapékací misce 😉
Náročnost a porce:
Porce: 2 porce (dvě mističky o průměru 9 cm).
Časová náročnost: 15 minut příprava + 20 minut pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 180-190 °C cca 20-25 minut.
Ingredience:
OVOCE:
• 10-12 švestek
• 1 lžíce kokosového cukru
• špetka mleté skořice
MAKOVÁ DROBENKA:
• 15 g másla
• 15 g kokosového cukru
• 10 g mletého máku
• 15 g polohrubé mouky
• 15 g mandlí na plátky
• 10 g vloček (směs nebo jednodruhové)
• špetka skořice
• špetka soli
OSTATNÍ:
• máslo na vymazání formiček / formy
SVĚTLÁ DROBENKA, vhodnější třeba na jablíčka nebo pro ty, co nemají rádi mák:
• 15 g másla
• 15 g kokosového cukru
• 15 g polohrubé mouky
• 15 g mandlové mouky
• 15 g mandlí na plátky (mohou být, ale nemusí)
• 10 g vloček (mohou být, ale nemusí)
• špetka skořice
• špetka soli
Postup:
PŘÍPRAVA
Omyté švestky si rozkrájíme na čtvrtiny, smícháme s cukrem a špetkou skořice. V druhé misce si připravíme drobenku – nejprve prsty promneme máslo s cukrem a mákem, pak přidáme skořici, špetku soli a až nakonec také vločky a plátky mandlí. Formičky si vymažeme máslem, navrstvíme do nich připravené švestky, a ty navrch posypeme makovou drobenkou.
PEČENÍ
Mističky dáme péct do vyhřáté trouby na 180-190°C asi 20 minut.
SERVÍROVÁNÍ
Crumble servírujeme teplý, ale skvěle chutná i vychladlý. Dozdobit můžete třeba ještě zmrzlinou nebo šlehačkou.
Tak, a příště můžete zkusit crumble jablečný, hruškový nebo s lesním ovocem… 🙂