Ve vzduchu je už cítit podzim, a pokud chcete, aby se naplno rozvoněl i u vás doma, udělejte si horký jablečný kompot. Tenhle recept možná také znáte ze svého dětství – a trocha té nostalgie k podzimní náladě přeci patří 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 4 porce.
Časová náročnost: 5 minut příprava + cca několik minut vaření.
Ingredience:
• 4 střední jablíčka
• 2-4 lžíce kokosového cukru, medu nebo sladidla (množství si upravte podle své chuti)
• 1 celý badyán[
• 1 lžička celého hřebíčku
• 1 svitek skořice, popř. špetka mleté
• 1-2 lžíce pomerančové nebo citronové šťávy
Postup:
JABLÍČKA
Jablíčka si oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jadřince. Pokud máte jablíčka s červenou slupkou, můžete ji ponechat. Takto připravená jablíčka si dáme do hrnce, zalejeme vodou, aby byla celá pěkně ponořená a zakapeme pomerančovou nebo citronovou šťávou.
VAŘENÍ
K jablíčkům přidáme koření a cukr (pokud budete sladit medem, dejte ho až na závěr, když kompot trochu vychladne) a přivedeme k varu. Vaříme, dokud jablíčka úplně nezměknou, ale pozor, aby se vám úplně nerozvařila – stačit by mělo asi tak 10-15 minutek. Necháme chvilku vychladnout a můžeme podávat. Kompot bude chutnat jak vlažný, tak i studený.
Zkusit můžete také variantu z hrušek, popř. hrušky a jablíčka namíchat. 🙂