Jediné, co je na téhle dobrotě hříšné, je chuť… jinak si ji můžete dopřát naprosto bez výčitek – tomu se vám teda po ochutnání nebude moc chtít věřit, ale je to tak 🙂 Hlavně stačí jen kokos, kokosový krém, čokoláda… a tadááá 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 6-8 kuliček.
Časová náročnost: 15 minut příprava + chladnutí v lednici.
Ingredience:
KULIČKY:[/su_list]
• 100 g strouhaného kokosu (lepší je hrubší než ten úplně jemný)
• 50-55 g kokosového krému
• 10-15 g čekankového sirupu nebo jiného sladila
• pár kapek mandlového aroma
POLEVA:
• 70 g hořké čokolády 85%
• 1-2 lžičky kokosového oleje (čím více kokosového oleje přidáte, tím spíše bude poleva při pokojové teplotě a v rukou tát)
• kdo chce, může také dosladit trochou čekankového sirupu
POSYPKA:
• strouhaný kokos nebo nasekané oříšky (lískové, pekany, pistácie nebo třeba mandlové plátky,…)
Postup:
KOKOS
I když se jedná o nepečené kuličky, tak si jako první rozehřejeme troubu na 150 °C 🙂 Nastrouhaný kokos si totiž opražíme – rozprostřeme ho v tenké vrstvě na plechu na pečící papír a dáme do trouby na 5 – 10 minut. A pozor, tady je každá minutka, možná i vteřina, drahá… po prvních pěti minutách doporučuju u trouby už zůstat a hlídat. Jakmile začne kokos růžovět, tak ho vytáhneme ven a necháme volně vychladnout.
KULIČKY
Vychladlý opražený kokos si smícháme s kokosovým krémem a čekankovým sirupem – vznikne nám vlhká lepkavá hmota, ze které budeme tvarovat kuličky. Kuličky tvarujeme mačkáním hmoty v dlani (válení mezi dlaněmi v tomto případě nefunguje). Vytvořené kuličky dáme na talíř do lednice asi na 2 hodiny, aby nám zcela prochladly.
POLEVA
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a kokosový olej. Kdo chce, může ještě „přisladit“. Jakmile máme rozpuštěno, tak misku na minutku odstavíme. Kuličky přímo z ledničky vyválíme po celém povrchu v polevě a dáme na pečící papír.
POSYPKA
Oříšky si nasekáme nožem a každou kuličku posypeme hned poté, jak ji vyndáme z polevy – aby se nám posypka pěkně přichytila. No a takto připravené kuličky dáme ještě aspoň na půl hodinky chladit zpátky do ledničky.
UCHOVÁNÍ
Skladujte v ledničce max. 2-3 dny.
Kokosový krém můžete získat i z plechovky kokosového mléka. Stačí ji dát den předem do lednice a po otevření plechovky jenom slejete kokosovou vodu a ta ztuhlá hmota, která vám zůstane, je kokosový krém 🙂