Existuje snad ještě někdo, kdo neochutnal „mrkvový“ dort? Nenechte se odradit tím, že se seznam ingrediencí zdá být delší. Ve skutečnosti to není tak strašné a nepochybujete – výsledek za to teda stojí! Představuji vám jeden z mých nejoblíbenějších dezertů… 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jeden menší plech (26×21 cm), 8-12 kousků.
Časová náročnost: 30 minut příprava + 40 minut pečení + chladnutí v lednici.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 40 minut (ke konci kontrolujeme špejlí).
Ingredience:
TĚSTO:
• 250 g polohrubé mouky
• 3-4 mrkve (cca 350 g)
• 3 vejce
• 150 ml olivového oleje
• 70-90 g sladidla (nebo kokosového cukru)
• 100 g rozinek
• 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů (nebo pekanů, lískových ořechů,… ořechy můžete namlít i najemno, pokud by vám větší kousky vadily.)
• 50 g mandlových plátků
• 3 lžičky kakaa
• 1,5 lžičky jemně mleté skořice
• 1 lžička jemně mleté strouhané citronové / pomerančové kůry
• 1 lžička jedné sody
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
KRÉM:
• 250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
• 200 g mascarpone
• 45 g másla
• 5 lžic čekankového sirupu (můžete použít i jiný sirup nebo med)
• citrónová štáva z jedné poloviny citrónu (přidávejte po lžících podle své chuti)
• semínka z půlky lusku vanilky
Postup:
TĚSTO
Ingredienci si připravíme následovně… Mrkve si nastrouháme na jemné struhadle. Vejce si rozdělíme – žloutky dáme do větší misky a z bílků ušleháme sníh, který si zatím uložíme do lednice. Odměříme si zbylé suroviny a ty suché (mouka, kypřící prášek, jedná soda, skořice, vanilka, kakao, citronová kůra, špetka soli) si můžeme rovnou smíchat v jedné misce. Sladidlo, popř. cukr, přidáme do misky ke žloutkům a rovnou ušleháme. Přidáme olej a opět prošleháme. Poté přidáme část misky se sypkými ingrediencemi, pak nastrouhanou mrkev a v dalším kroku zbylou část sypkých surovin. Nyní do těsta zapracujeme ořechy, rozinky a plátky mandlí. Úplně nakonec zapracujeme opatrným překládáním sníh z bílků. Tímto máme těsto připravené. Přendáme ho do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct na 40 minut do předehřáté trouby (175 °C).
PEČENÍ A CHLADNUTÍ
Po upečení vytahujeme korpus z trouby a necháme jej zcela vychladnout.
KRÉM
V mezičase si připravíme krém. Důležité je, aby máslo bylo zcela změklé při pokojové teplotě. Do másla zašleháme čekankový sirup a pak postupně mascarpone, tvaroh, semínka z druhé půlky lusku vanilky a citronovou šťávu. Připravený krém uložíme do lednice.
ŘEZY
Vychladlý korpus potřeme krémem a můžeme ozdobit plátky mandlí, ořechy, kakaem, drobným ovocem,… tady se fantazii meze nekladou.
UCHOVÁNÍ
V ledničce.
Místo řezů můžete samozřejmě vytvořit také klasický „dort“ s krémem uvnitř 🙂 V takovém případě použijte kulatou formu s průměrem cca 21 cm. Porci krému si rozdělte na dvě části – jednou natřete krém v řezu dortu a druhou navrchu. Nebo co třeba mrkvovo-ořechové muffiny? 🙂