Nebo taky klidně jahodový, ostružinový, malinový… V tomhle receptu jde totiž spíš o to „chia“ než o to, z jakého ovoce džem uděláte. Použít navíc můžete ovoce čerstvé i zmražené. Je to ideální recept, pokud máte chuť na džem a nemáte doma žádný ten „klasický“ – chia džem je hotový vážně za chvilku a použitelný hned po vychladnutí 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 200 ml sklenička.
Časová náročnost: 15 minut + asi 20 minut chladnutí.
Ingredience:
DŽEM:
• 200 g borůvek (já použila mražené, ale z čerstvých bude chuť džemu „plnější“)
• 4 lžíce studené vody
• 2-3 lžíce chia semínek (= 20-30 g)
• 1-2 lžíce sladidla (já mám moc ráda čekankový sirup, ale můžete použít i med, kokosový nebo klasický cukr a celkové množství podřiďte své chuti)
• 0,5-1 lžička sušené pomerančové kůry (jemně drcené)
• špetka mleté skořice (vyzkoušet můžete i variaci s vanilkou, badyánem, apod.)
OSTATNÍ:
• sklenice s víčkem
Postup:
DŽEM
Do menšího rendlíku si dáme borůvky se čtyřmi lžícemi vody – přivedeme k varu, přidáme pomerančovou kúru, skořici, sladidlo a necháme ovoce na mírnějším ohni rozvařit – to potrvá pár minutek. Jakmile je ovoce rozvařené, rozmixujeme ho tyčovým mixérem. Přidáme chia semínka a znovu rozmixujeme. Takto připravenou směsí naplníme naši sklenici.
SKLENICE
Sklenici si řádně vymejeme horkou vodou a mycím prostředkem – já ji potom vždycky ještě vypláchnu vařící vodou. Sklenici dáme okapat na čistou a suchou utěrku. Teď je připravena k naplnění džemem.
UCHOVÁNÍ
Po naplnění sklenici uzavřeme, postavíme na víčko (dnem vzhůru) a necháme vychladnout. Poté ji uložíme do lednice a spotřebovat bychom jim měli tak do týdne.
Já chia džem využívám pro okamžitou spotřebu, kdy není po ruce žádný „klasický“ džem – i proto ho dělám z menší porce ovoce a nikdy jsem ho ani nezavařovala. Pokud ho zkusíte ještě zavařit, tak dejte vědět, jak to dopadlo 🙂