Přesně tak, i já jsem si musela zkusit upéct ten ikonický banana bread… A ona je to vážně velká do-bro-ta 🙂 Takže pokud máte doma banány a chcete zkusit něco zajímavého, pak je banánový chlebík skvělá volba… Však to uznáte po prvním ochutnání 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jedna „chlebová“ forma (d27 x š14 x v7).
Časová náročnost: 20 minut příprava těsta + 50 minut pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 185 °C cca 50 minut (ke konci kontrolujeme špejlí).
Ingredience:
TĚSTO:
• 3 nebo 4 zralé banány (já dávám cca 300 g, mnohdy se doporučuje použít banány přezrálé až úplně hnědé – z nich mi ale chlebík přijde už přehnaně sladký)
• 240 g hladké špaldové mouky
• 50 g banánové mouky (ale můžete dát celou porci mouky 290 g pouze hl. špaldové)
• 100 ml mléka
• 100 rozpuštěného másla
• 60 g kokosového cukru nebo sladidla (např. xylitol)
• 2 vejce
• 1 lžička kakaa
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• 0,5 lžičky jedlé sody
• 0,5 lžičky mleté skořice
• špetka mletého badyánu
• větší špetka soli
POLEVA:[/su_list]
• 50 g hořké čokolády 85%
• 1 lžička kokosového oleje
• oříšky (lískové, pekanové nebo třeba mandlové plátky,…)
• můžete samozřejmě ještě dosladit
Postup:
TĚSTO
V misce si rozmačkáme banány – k nim přidáme mléko, vejce, rozpuštěné máslo, cukr/sladidlo a promícháme ručním šlehačem. V druhé misce si smícháme prosátou mouku, kakao, skořici, badyán, sůl, kypřící prášek a jednou sodu. Nyní postupně zašleháme obsah suché misky do banánové směsi. Připravené těsto nalejeme do formy, kterou jsme si předtím vyložili pečícím papírem a dáme péct.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C cca 50 minut. Ke konci kontrolujeme špejlí. Po vyjmutí z trouby necháme chlebík vychladnout.
POLEVA
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme lžičku kokosového oleje a vzniklou polevou polejeme vychladlý chlebík. Navrch ozdobíme nasekanými oříšky.
UCHOVÁNÍ
Já chlebík nechávám v ledničce.
Chlebík můžete pokaždé ozvláštnit něčím novým – např. rozinkami, ořechy, hořkou čokoládou, strouhaným kokosem… 🙂 Stačí si vybrat, na co budete mít příště chuť, a jen to přidat do těsta.